Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bílý kůň

Nový Jičín - podvody s auty 

Nejdříve vytvořil společnost s ručením omezeným, tu převedl na základě smlouvy o převodu obchodního podílu společnosti na jiného - jediného jednatele. Vytipovaného 21letého mladíka - „bílého koně“ přesvědčil k převzetí společnosti a následně jej vedl k podvodům. Poškozeným firmám tak během měsíce prosince loňského roku způsobili společně škody za téměř milion korun.

Hlavní aktér, 36letý muž, přesvědčil o dvanáct let mladšího společníka k podvodům. Během měsíce prosince loňského roku, minimálně dvakrát v Praze a dvakrát v Ostravě uzavřeli smlouvy o pronájmu vozidel. Začali se Škodou Fábií, poté přešli na Škody Octavie a skončili u Audi.  Jednatel firmy vždy uzavřel smlouvu o pronájmu vozidla, složil zálohu, převzal vozidlo a to následně předal hlavnímu aktérovi. Co se s vozidly následně dělo, mu není známo. Poškozené firmy nemají do dnešního dne peníze z pronájmu ani auta.

Novojičínské oddělení hospodářské kriminality prověřuje jejich jednání s podezřením ze spáchání podvodu. V tuto chvíli je zřejmé, že po celou dobu byli oba aktéři srozumění s tím, že společnost, pod kterou uzavírali smlouvy o pronájmu, je neaktivní a nepodniká. Poškozené firmy tak svým jednáním uvedli v omyl.

Za uvedené jednání hrozí oběma mužům 8letý trest odnětí svobody.

Nový Jičín 19. ledna 2012


por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem