Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bleskový zloděj odnesl kufr i notebook.

VYŠKOVSKO: Do auta vnikl za pár minut. 

Pachatelé vloupání většinou nepotřebují mnoho času, aby se dostali ke svému cíli. To dokazuje i případ, který se stal včera po deváté hodině večerní ve Slavkově. Dosud neznámý zloděj během chvíle poškodil zámek nákladního automobilu a z jeho zavazadlového prostoru si odnesl kufr s osobními věcmi řidičky. K bleskové akci ho zřejmě nalákala větší taška položená v autě. V ní objevil kromě notebooku i digitální fotoaparát. K tomu si přibral firemní dokumenty. Svým činem způsobil škodu přes čtyřicet tisíc korun. V případě dopadení může strávit až dva roky za mřížemi.

Na závěr pár rad, jak snížit riziko vykradení vozidla:

  • nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné cenné věci, zejména kabelky, kufříky ani jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, a ani další věci jako je např. oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat.

  • nikde, zejména před obchodem, restaurací či firmou nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti tipují a jdou tzv. najistotu.

  • vůz vždy zamykejte např. při placení na čerpacích stanicích

  • při koupi autorádia dejte přednost autorádiu s odnímatelným panelem nebo rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel neschovávejte v autě, zejména ho nedávejte do odkládacích prostor.

    A co udělat, když dojde k trestné činnosti?

  • pokud to situace dovoluje, nechejte vozidlo před příjezdem policie v takovém stavu,v jakém ho zanechal pachatel. V opačném případě byste mohli porušit některé stopy.

  • naše lhostejnost zlodějům nahrává. Proto si všímejme pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už dokonce do některého vniká, volejte ihned Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost vašich sousedů zachrání vozidlo právě vám.

    por. Mgr. Alice Navrátilová, 13.10.2010

vytisknout  e-mailem