Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Blíží se motorkářská sezóna

V roce 2010 zemřelo na silnicích Olomouckého kraje 6 motorkářů  

I když sluníčko a lepší počasí láká řidiče rychlých strojů-motorek, je důležité, aby si všichni uvědomili nebezpečí rychlé jízdy a rizika s tím spojená. Také řidiči aut by měli být opatrnější. Důležité je respektování se navzájem.

Motorkář často svoji rychlou a bezohlednou jízdou vytvoří velice nebezpečnou situaci, kterou nezkušený nebo stejně bezohledný řidič neodhadne a dojde k tragické nehodě.

Bohužel někteří motorkáři často nedodržují předepsanou rychlost, přiblíží se k vozidlu nebo křižovatce rychleji než jiný řidič odhadne a může pak dojít k nebezpečné situaci. Některým chybí zkušenosti s jízdou na silných strojích nebo stroj nemají ještě pevně v rukou a pak nemusí nenadálou situaci bezpečně zvládnout.

Motorkáři by si také měli dávat při své jízdě pozor na povrch vozovek. Po zimním období je na silnicích hodně výtluků a povrch je místy pokryt štěrkem. Zvyšuje se riziko smyku nebo najetí do narušeného povrchu vozovky a následné nezvládnutí stroje.

Za rok 2010 došlo v Olomouckém kraji k 94 dopravním nehodám motorkářů. Šest jich nehodu zaplatilo životem a 25 bylo těžce zraněno. Také alkohol se v 26 případech podílel na těchto nehodách.
Již v letošním roce policisté v Olomouckém kraji evidují 4 dopravní nehody motorkářů, při kterých byla jedna osoba těžce zraněna a dvě lehce.

Policie proto všechny řidiče upozorňuje na opatrnost a zvýšenou pozornost při jízdě. Sezóna je teprve na úplném začátku. Zdraví a život je to nejcennější co každý má, proto jezděte s rozumem a nepřeceňujte své síly.

S přáním šťastného návratu

por. Mgr. Marta Vlachová
 

11. 3. 2011

vytisknout  e-mailem