Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Blíží se Památka zesnulých, policie upozorňuje na možná úskalí spojená zejména s návštěvou hřbitovů a dalších pietních míst

BENEŠOVSKO – Právě v tomto období dochází k častým krádežím, lidé by měli být obezřetní. 

Dušičky připadají letos na čtvrtek 2. listopadu. Lidé budou v tomto období ve větší míře navštěvovat hřbitovy a další pietní místa, aby zavzpomínali na své drahé zesnulé. Převážná většina z nich sem zavítá pravděpodobně o víkendu. S tím počítá i policie, která v nadcházejících dnech do okolí těchto míst zaměří svůj zvýšený dohled. Hlavní zodpovědnost je ale na lidech samotných. Přestože budou zaneprázdněni například úpravou hrobů, zapalováním svíček, apod., neměli by nechávat bez dozoru také své osobní věci, a to ani na malou chvíli. Vždy by totiž měli mít na paměti, že se může objevit potencionální zloděj, který by je mohl ve vteřině okrást. To samé platí i pro řidiče motorových vozidel, kteří parkují v okolí hřbitova. Každá volně odložená věc může být pro zloděje lákadlem, ať už se jedná například o kabelku, mobilní telefon, ale i obyčejnou igelitovou tašku. V žádném případě také není vhodné, nechávat jakékoliv doklady třeba v palubní přihrádce. Čím obezřetnější zkrátka budeme, tím můžeme podobné nepříjemné situaci předejít. V případě, že se tak nestane, je nutné okamžitě vyrozumět policii, nejlépe na lince tísňového volání 158.

Období dušiček bývá často spojeno se sychravým, či jinak nepříznivým počasím. Na to by měli myslet zejména tzv. „sváteční řidiči“, kteří vyjíždějí jen zřídka a nemají zcela zažité správné řidičské dovednosti. Právě oni se tak mohou paradoxně stát viníky zbytečné dopravní nehody. Obezřetnost je ale na místě i u ostatních účastníků silničního provozu. Také proto budou v pohotovosti i dopravní policisté, kteří na ně budou dohlížet více než obvykle. Zaměří se například na zákaz požívání alkoholu a jiných drog před a během jízdy, dodržování stanovené rychlosti, povinnost použití bezpečnostních pásů, apod.

Přestože je Památka zesnulých poklidný svátek, dbejte na své bezpečí nejen při návštěvě pietních míst, ale i při pohybu v silničním provozu.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
26. října 2017

vytisknout  e-mailem