Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Blíží se uctění Památky zesnulých . . .

KRAJ - Policisté budou dohlížet na plynulost provozu, zaměří se i na preventivní kontroly v blízkosti hřbitovů . . 

V souvislostí s blížícím se uctěním Památky zesnulých chystá policie v Libereckém kraji nejen opatření na silnicích, ale i v blízkosti hřbitovů. Stejně jako v minulých letech, tak i v roce letošním, se policisté zaměří na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, neboť s vyšší návštěvností hřbitovů je spjat i zvýšený provoz. Do aut sedají i tzv. "sváteční řidiči", kteří mohou v některých situacích  v silničním provozu reagovat nepřiměřeně. Především starší řidiči, kteří s vozidlem nejezdí každodenně, by neměli opomenout zkontrolovat, zda má jejich vozidlo odpovídající technický stav či zda mají platný doklad o zdravotní způsobilosti (řidiči starší 60ti let se musí podrobit lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po pěti letech, tj. v 65 letech, poté po třech letech, v 68 letech a od 68 každé dva roky).

Kromě zvýšeného dohledu nad silničním provozem, který dopravní policisté provádí již v těchto dnech a nadcházejícím víkendu, budou preventivní činnost - zejména v blízkosti hřbitovů - vykonávat také policisté z pořádkové služby. A to z důvodu, že blížící se období "Dušiček" je také mnohdy spojeno se zvýšeným výskytem krádeží na hřbitovech, ale i vloupáním do zaparkovaných vozidel na přilehlých parkovištích. V této souvislosti by motoristé měli vždy svá zaparkovaná auta řádně zkontrolovat, tedy zda nezapomněli zamknout, uzavřít okénka, zda v autě nezapomněli cenné věci, kabelky, tašky či mobilní telefony. Viditelně odložená věc může přilákat člověka, který nepřišel uctít Památku zesnulých, ale čeká právě na podobné situace.reflexy

Dohled nad silničním provozem budou policisté vykonávat i v týdnu nadcházejícím, tedy na přelomu října a listopadu. V této souvislosti rovněž připomínáme povinnost "přezutí" na zimní pneumatiky. Někteří řidiči se řídí zákonem nebou "přezouvá" pneumatiky s klesajícími teplotami. Někteří naopak čekají na první námrazy nebo sníh. Zákon o provozu na pozemních komunikacích hovoří takto: "V období  od 1. listopadu do 31. března mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky, pokud:

  • se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
  • nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza."

Na některých silnicích se mohou řidiči setkat s dopravní značkou přikazující použití zimní výbavy. Na těchto vybraných komunikacích platí její užití bez výjimky. To znamená bez ohledu na to, jaké je právě aktuální počasí.

Ne všichni ale využijí k návštěvě hřbitova vozidlo, někteří se vydají pěšky. I tito lidé by měli myslet na svou bezpečnost v silničním provozu a označit se reflexním prvkem, který jej zviditelní motoristům. I přesto, že je tato povinnost dána zákonem od února 2016 pouze těm, kteří se pohybují "mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením . . . ," ničeho se nedopustí ani chodci v obcích. Reflexní prvky mohou chodci používat nejen za tmy, ale obecně za snížené viditelnosti. Postiženi pokutou mohou být ale podle zákona pouze chodci, kteří takto nejsou označeni mimo obec. Policisté jim mohou vyměřit pokutu přímo na místě až do výše dvou tisíc korun.


26. října 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

.

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem