Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Blokace telefonů, záchrana života

V pondělí jsme přijali dvě oznámení o krádeži telefonů.  

     20letý mladík přišel nahlásit na Obvodní oddělení Milín, že jel v sobotu po Praze noční tramvají a na podlahu k nohám si položil tašku. Zatím nezjištěný „šikula“ využil jeho nepozornosti a odcizil ji. Uvnitř měl okradený dva mobilní telefony, tablet, platební kartu a finanční hotovost. Zmizelé věci byly v hodnotě 27 tisíc korun. Na jinou služebnu oznámil ten samý den muž z Příbrami, že kdosi ukradl v odpoledních hodinách jeho nezletilému synovi z kapsy kalhot mobilní telefon, jehož hodnota je tři tisíce korun.
     Již několik let je možnost zablokovat používání kradeného „mobilu“. Telefony se tak nevyplatí zlodějíčkům krást, stávají se neprodejnými. Operátor samozřejmě provede zablokování SIM karty, ale Policie ČR může v případě krádeže zablokovat celý přístroj, a to podle výrobního čísla IMEI. Je nutno doložit účtenku, fakturu, krabici nebo záruční list, tyto věci prokazují vlastnictví telefonu. Blokaci telefonu lze v případě jeho nálezu zrušit.

Záchrana života
     Na operační středisko zavolala v pondělí dopoledne posádka „záchranky“ s tím, že potřebuje součinnost policie při vstupu do obydlí. Sanitka jela na Rožmitálsko k ženě, která požadovala lékařské ošetření. Po příjezdu na místo však nemocná, která trpí epileptickými záchvaty, přestala komunikovat a neotvírala. Vzhledem k ohrožení života nebo zdraví poškozené využili strážci zákona oprávnění ze zákona o Policii ČR, násilím otevřeli dveře bytu a vstoupili do vnitřních prostor. Osádka rychlé záchranné služby poté mohla ženu ošetřit a převést do nemocnice. Policisté otevřený byt zabezpečili až do příjezdu dalšího člena rodiny.
 

7. listopadu 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem