Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bomba v nemocnici ve Valticích nebyla

Tři mladíci měli dojem, že se policisté nudí 

Pacienti a personál v Léčebně pro dlouhodobě nemocné ve Valticích zažili poslední adventní neděli tohoto roku několik velmi nepříjemných chvil. Ve 14.45 hod. zavolal na tísňovou linku 112 anonym, že je v LDN Valtice uložena bomba.

Pracovníci tísňové linky ihned zalarmovali všechny složky integrovaného záchranného systému - policisty, hasiče a záchranku. Policisté Obvodního oddělení Břeclav společně s dopravními policisty a psovody a hasiči ihned dorazili na místo a začali provádět evakuaci budovy. Nejprve museli budovu opustit návštěvníci a poté se mělo přistoupit k evakuaci hospitalizovaných osob. K této však zásluhou policistů nedošlo. Od prvopočátku celé záchranné akce provádělo v terénu několik hlídek pátrání po osobě, která měla tento poplach na svědomí. Vzhledem k tomu, že pracovník, který telefonické oznámení přijímal uvedl, že se jednalo o dětský hlas, soustředili policisté mimo jiné svoji pozornost na mládež, která se v okolí telefonní budky nacházela.  Bylo totiž také zjištěno, ze které telefonní budky anonym volal. A již v 15.25 hod. byla záchranná akce odvolána z důvodu zjištění pachatele anonymního volání a tím potvrzení informace, že se v léčebně žádná bomba nenachází.

Celé to měli na svědomí tři mladíci, kteří se rozhodli (dle jejich sdělení) udělat pakárnu policii. Protože se jednalo o dva mladistvé a jednoho nezletilého, udělali "pakárnu" spíše svým rodičům a sobě.

                                                                                                                                                                                        nprap.Alice Čechová

    

                                                                                                                                                                                      

Vyjádření  hejtmana Jihomoravského kraje pana Haška, které policie obdržela prostřednictvím tiskovékanceláře:

"Vysoce oceňuji rychlý a profesionální zásah příslušníků Policie ČR v případě oznámení údajného uložení bomby v nemocnici Valtice. Rychlým vypátráním pachatelů předešli zasahující policisté nepříjemnostem pro převážně starší a obtížně se pohybující pacienty nemocnice. Verbální útok a pohrůžku bombou ze strany pachatelů považuji za hyenismus nejhrubšího zrna. Zasahující policisty, kteří odhalili a zadrželi pachatele tohoto činu jsem připraven osobně přijmout a odměnit. "

                                                                                                                                                                           hejtman JmK

                                                                                                                                                                           M.Hašek

vytisknout  e-mailem