Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bouřka řádila v mnoha moravských okresech

JIŽNÍ MORAVA: Škody budou postižení teprve sčítat  

 Doslova paseku způsobil na Jižní Moravě prudký přívalový déšť, který rozezvonil v úterý 14. července všechny tísňové linky. Déšť způsobil v řadě oblastí nemalé škody. První hlášení od občanů dostali policisté na 158 z Boskovic, kde před půl osmou večerní přívalový déšť postupně vyplavil v ulici Bělské několik rodinných domů. V jednom případě bylo nutno evakuovat z rodinného domu matku se dvěma dětmi. Voda v jednom okamžiku dosahovala do výše 1 metru. Vodě neunikl v Boskovicích ani suterénní byt na ulici Bílkova. Krátce před devátou večerní majitel kontaktoval tísňovou linku. Policie České republiky žádala součinnost hasičského záchranného sboru nejen kvůli vodě, ale své škody napáchal také vítr, který bouřku provázel. Jednalo se o desítky popadaných stromů, které na silnicích vážně ohrožovaly účastníky silničního provozu. Nebyly to překážky jen v okrese Blansko, ale stromy se odklízely i na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. Ještě ráno telefonoval řidič z Buchlovských hor, kdy ležel před sedmou ranní mezi křižovatkou Střílky a Kroměříž, nedaleko motorestu Samota, spadený strom v pravém jízdním pruhu.
 

Zvukový záznam: bouřka_1.mp3

Obdobná situace byla také v Brně a na Vyškovsku. V moravské metropoli potrápila hasiče a policisty hlavně kanalizace. Voda se vyvalila a kovové poklopy ohrožovaly dopravu na silnicích a to na brněnských ulicích: Plotní, Křenová. Poté, co voda opadla, bylo nutné usadit poklopy zpět, protože se staly vážným rizikem pro řidiče motorových vozidel. Na odsunutý poklop doplatil v úterý 14. července večer řidič osobního vozidla, který na poklop najel.

V Boskovicích na ulici Havlíčkova došlo k podemletí komunikace, je zde omezený provoz. Další nešťastnou událostí, která zkomplikovala průjezd Horní Lhotou na Blanensku, byl sesuv půdy přímo do silnice. Místo bylo ještě večer označeno výstražnými kužely, silnice se upravuje a čistí. V Nenkovicích uhodil blesk do místní prodejny a škoda byla vyčíslena na jeden milión korun. Blesky napáchaly škody i na Blanensku, kde uhodily do několika transformátorů a sloupů.


 

Pro Vaše bezpečí, lze doporučit v případě přívalových přeháněk, nevyjíždět vozem ani na kole. Pokud už Vás déšť zastihne na cestě, měli byste vzít v úvahu, jak možné překážky v podobě stromů, tak i nebezpečných nástrah pod vodou na silnici.

Zvukový záznam: bouřka_2.mp3
 

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

vytisknout  e-mailem