Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bouřlivá atmosféra během bezpečnostního opatření

Pražští policisté přijali v souvislosti s fotbalovým utkáním klubů AC Sparta Praha x Dinamo Zagreb bezpečnostní opatření, které probíhalo od časných ranních hodin včerejšího dne a pokračovalo až do půl třetí ráno dnešního dne. V průběhu tohoto opatření bylo omezeno na svobodě 298 osob pro protiprávní jednání. Do bezpečnostního opatření se zapojilo více než šest stovek příslušníků P ČR Správy hlavního města Prahy. Fotbalového utkání na stadionu v Praze 7 se zúčastnilo 12 000 diváků. Z Chorvatska přicestovalo 1 200 fanoušků.  

V průběhu opatření došlo k několika závažným incidentům, které museli policisté operativně řešit.
Kolem sedmnácté hodiny napadla skupina padesáti fanoušků sportovního klubu NK Dinamo Zagreb rusky hovořícího turistu. Fanoušci šli po ulici Na Příkopě směrem na Václavské náměstí a k fyzickému ataku došlo před vchodem do pasáže Myslbek. Dosud neznámý pachatel opakovaně udeřil tohoto muže teleskopickým obuškem. Zraněný dvaatřicetiletý muž byl se závažnými poraněními převezen a hospitalizován v nemocnici. V souvislosti s tímto případem se obrací policisté na občany se žádostí o pomoc při objasnění této kauzy. Přivítají jakékoliv informace či poznatky, které pomohou ztotožnit pachatele. Očití svědci se mohou přihlásit na telefonní lince: 974 851 101 nebo 974 851 843. Policisté tento případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví dle § 222/1 trestního zákona.
Krátce před osmnáctou hodinou byla rozpoutána potyčka mezi fanoušky a příslušníky Speciální pořádkové jednotky Správy hlavního města Prahy P ČR. Fanoušci policisty napadli na Staroměstském náměstí. Policisté na základě vzniklé situace operativně zakročili a v souladu ze zákonem o P ČR použili donucovací prostředky. Při zákroku bylo zraněno sedm policistů. Jejich zranění si vyžádalo lékařské ošetření, ačkoliv se jednalo o bolestivá poranění, nevyžádala si pracovní neschopnost. P ČR Správě hlavního města Prahy vznikla také škoda na majetku, došlo k poškození čtyř motorových vozidel a poškozena byla také výstroj příslušníků speciální pořádkové jednotky. Policisté při zákroku zadrželi 295 podezřelých osob. Padesát nejagresivnějších bylo po bezpečnostní prohlídce předvedeno ve spolupráci s cizineckou policii a dalších padesát podezřelých skončilo na nejbližších policejních služebnách, zbylé osoby policisté prověřili – zjistili jejich totožnost. Protiprávní jednání těchto zúčastněných osob bude řešeno v přestupkovém řízení. 194 osob bylo propuštěno na svobodu již kolem třiadvacáté hodiny včerejšího dne.
Na Staroměstském náměstí policisté zajistili také třiadvacetiletého chorvatsky hovořícího muže, který je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu útok na veřejného činitele a výtržnictví dle § 202/2 trestního zákona a § 155/1a, 2a trestního zákona. Tento muž zasáhl zakročujícího policistu dlažební kostkou. Podezřelému bylo sděleno obvinění a dále bude vyšetřován na svobodě.
K dalšímu zajištění podezřelých osob došlo v souvislosti se zajištěním pyrotechnického materiálu, u kterého vzniklo podezření, že by se mohlo jednat o výbušninu. Předmět byl odborně zajištěn přivolaným pyrotechnikem a bude znalecky zkoumán. V souvislosti s tímto skutkem budou dva fanoušci fotbalového klubu AC Sparta Praha ve věku dvacet a dvaadvacet let prošetřováni pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené ozbrojování dle § 185/2a trestního zákona.
V průběhu fotbalového utkání a po jeho ukončení nedošlo k narušení veřejného pořádku.  
Pražští policisté v současné době začali vyhodnocovat obrazový materiál, kde je zachyceno protiprávní jednání některých ze zúčastněných osob.
Dnešního dne se spojil ředitel Správa hlavního města Prahy P ČR plk. Mgr. Martin Červíček s policisty, kteří ze zúčastnili bezpečnostního opatření a poděkoval jim za příkladné plnění služebních povinností.   

vytisknout  e-mailem