Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Brala si další a další půjčky

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Brala si půjčky, na jejichž splácení neměla peníze.  

 

„Neber si půjčky, neber si půjčky nebo se z toho zblázníš!“ říká vykřičník před dveřmi do kanceláří finančních společností nabízejících jednoduché, rychlé a zdánlivě bezproblémové půjčky. Křičící vykřičník ignorovala mladá žena z Kostelan nad Moravou, která si půjčky brala opakovaně. Sice se z toho snad nezbláznila, ale vír finančních závazků, který roztáčela, ji donesl až ke spáchání trestných činů – podvodů.

Třicetiletá žena v únoru 2009 uzavřela s finanční společností smlouvu o půjčce, u níž věděla, že vzhledem ke svým dosavadním nesplaceným dluhům a výši svého příjmu, ji nebude schopna splácet. Dostala 32 tisíc korun, které použila jak na splátky, tak na žití. O měsíc později si vzala další půjčku 17 tisíc korun, i když věděla, že své předchozí uzavřené půjčky splácet nezvládá. V dubnu si u další společnosti půjčila 11 tisíc korun. V listopadu 25 tisíc, v lednu 2010 dalších 20 tisíc a v květnu se zavázala splácet nových 20 tisíc korun. I když pracovala, její příjem nestačil na živobytí a zároveň na splácení půjček, které slíbila pravidelně hradit. Celkově způsobila svým věřitelům škodu 125 tisíc korun. Uherskohradišťští kriminalisté v těchto dnech dokončili výslechy a zajišťování důkazů a obvinili mladou ženu ze spáchání pokračujícího trestného činu podvodu, za což jí ze zákona hrozí až tři roky vězení. Mladá žena je obviněná ze spáchání podvodů proto, že při sjednávání půjček věděla, že nebude schopná splátky hradit a přesto to firmám slíbila.

Z jednání mladé ženy plyne jednoduché ponaučení: nebrat si další půjčky, kdy na splácení těch předchozích nemám dostatek peněz! V opačném případě se člověk může dopustit trestného činu.


 

23. červen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem