Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Brigádník kradl v bytě

CHOMUTOVSKO - Odcizil šperky a hodinky v hodnotě 150 tisíc; Vydělávala na pojistných podvodech. 

Osmatřicetiletý recidivista má mít podle kriminalistů na svědomí krádež věcí z bytu v Chomutově, ke které došlo v polovině září. Z ložnice bytu měla podle jeho nájemce zmizet šperkovnice s množstvím různých zlatých šperků a z obývacího pokoje pánské letecké hodinky. Hodnota odcizených věcí byla vyčíslena na téměř 158 tisíc korun. Šetřením bylo zjištěno, že krádeže se měl dopustit zmíněný muž z Chomutova. Ten jako brigádník jedné firmy z Chomutovska v bytě prováděl stavební a úklidové práce a zřejmě využil příležitosti, která se mu naskytla, když byl v bytě sám.

Za odcizené šperky měl podezřelý získat několik tisíc korun, které podle všeho utratil pro svoji potřebu.

Muž byl na základě zjištěných informací vyšetřovatelem obviněn z trestného činu krádeže. Za jeho spáchání mu s ohledem na výši způsobené škody hrozí v případě uznání viny až pětileté vězení.

 

Vydělávala na pojistných podvodech

Na částku ve výši téměř 380 tisíc korun si měla podle kriminalistů přijít 33letá žena z Kadaně. Svůj byznys měla mít založený na sjednávání řady pojistných smluv a uplatňování pojistných událostí z těchto smluv.

Celkem v šesti případech tak měla oznámit různým společnostem, s nimiž měla uzavřené pojistné smlouvy, pojistnou událost, a následně díky tomu čerpat pojistná plnění. Mělo jít o její vlastní úraz, přičemž později bylo v rámci revizí pojistných událostí zjištěno, že dotyčná podváděla. Žena totiž pojišťovnám měla oznámit úraz jiné osoby, který vydávala za vlastní. Za tím účelem pozměnila údaje v získaných lékařských zprávách a dalších potřebných dokumentech. Na základě tohoto jednání jí měly být na pojistném vyplaceny částky v součtu dosahující téměř 300 tisíc korun.

Další desítky tisíc měla žena získat na pojistných plněních od jiných společností. Tentokrát se sice jednalo o její úraz, který uplatňovala u pojišťoven, avšak na peníze přesto neměla mít nárok. Při sjednávání těchto pojistných smluv totiž záměrně zamlčela důležité skutečnosti, pro které by smlouvy jinak uzavřeny nebyly.

Nyní žena čelí obvinění z trestného činu pojistného podvodu. Vzhledem ke škodě, jakou svým jednáním poškozeným společnostem měla způsobit, může být odsouzena až k pětiletému odnětí svobody.

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Chomutov 8. prosince 2020

vytisknout  e-mailem