Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Brit třikrát najel na policistku

Břeclavsko - včerejší den policistů na břeclavském inspektorátu cizinecké policie rozhodně nudný nebyl, v noci podnapilý řidič, pak řidič pod vlivem drog, další se snažil na policistku najet a nakonec ještě dva hledané doklady v Schengenském informačním systému. 

► Včera dne 7.6.2010 měli policisté inspektorátu cizinecké policie Břeclav opravdu perný den. Už půl hodiny po půlnoci kontrolovali přímo v centru Břeclavi devětatřicetiletého řidiče osobního motorového vozidla, státního příslušníka Rakouské spolkové republiky. Policisté cizince podrobili dechové zkoušce na alkohol, který prokázal množství 2,21 promile alkoholu v krvi, opakovaná zkouška potvrdila množství alkoholu 2,19 promile.
 
Cizinec byl zadržen a ve zkráceném přípravném trestním řízení je trestně stíhán pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky podle ustanovení.
 
► V 10:00 hod. policisté ve spolupráci s celníky kontrolovali na dálnici D2 v prostoru bývalého hraničního přechodu Břeclav ve směru do České republiky osobní motorové vozidlo s registrační značkou Karlovarského kraje. Při kontrole byla pracovníky Celní správy nalezena ve výklopné přihrádce palubní desky u spolujezdce krabička s použitou injekční stříkačkou, dvě kovové lžičky a dva plastové sáčky. Jeden z těchto sáčků obsahoval přibližně 0,5 gramu bílé krystalické látky. Celníci provedli orientační zkouška této látky narkotestem NIK, při které tato látka pozitivně reagovala jako metamphetamin (pervitin).
 
Protože vzniklo podezření, že je čtyřiadvacetiletý řidič pod vlivem návykové látky, byl policisty podroben testu na návykové látky. Test prokázal, že je řidič pod vlivem Amphetaminu. Muž byl zadržen a je trestně stíhán pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
► V 10:30 hod. policisté zastavovali na dálnici D2 v prostoru bývalého hraničního přechodu Břeclav ve směru do České republiky osobní motorové vozidlo Nissan Micra s registrační značkou Velké Británie. Řidič vozidla však na výzvu k zastavení nereagoval, sice zpomalil vozidlo, avšak do klidu jej neuvedl a začal na zastavující policistku najíždět, ta, aby nedošlo ke střetu s vozidlem, musela odskočit. Poté policistka pokyn k zastavení zopakovala, ale řidič opět popojel směrem na policistku a ta musela znova odstoupit, aby ji řidič vozidlem nezranil. Policistka dala řidiči opětovně pokyn k zastavení a řidič opět popojel jejím směrem, a musela uskočit na stranu, aby ji řidič nepřejel. Přítomní policisté v hlídce poté obstoupili vozidlo tak, že řidič byl nucen zastavit při pravém okraji dálnice.
 
Řidič, padesátiletý Brit na policisty křičel, nadával na jejich práci, obviňoval policisty, že jsou zkorumpovaní, choval se velmi arogantně a neustále hlídku slovně napadal. Cizinec je podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě za což mu hrozí trest odnětí svobody v trvání šest měsíců až šest let, věc šetří břeclavští kriminalisté.
 
► Ve stejnou dobu, tedy v 10:30 hod., v obci Lanžhot ve směru na Břeclav byl policisty kontrolován šestadvacetiletý slovenský státní příslušník, řidič motorového vozidla Hyundai Lantra se Slovenskou registrační značkou. Při kontrole řidič předložil řidičský průkaz Slovenské republiky a řidičský průkaz České republiky. Lustrací v policejních evidencích bylo zjištěno, že oba předložené řidičské průkazy jsou vedeny Schengenském informačním systému hledané.
 
Při podání vysvětlení však vyšlo najevo, že se jedná o pravé doklady cizince, které mu patří. Doklady však ztratil a ztrátu nahlásil, později doklady nalezl, ovšem jejich opětovný nález už nikomu neoznámil. Doklady byly tedy stále vedeny jako hledané. V souvislosti s tímto případem připomínám, že jakmile občan ohlásí ztrátu či odcizení dokladů, ať již se jedná o řidičský průkaz, občanský průkaz či cestovní pas, je doklad zneplatněn a pokud později doklad nalezne, nebo mu doklad nálezce vrátí, je nezbytné tento doklad odevzdat a vyřídit si nový.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

 

vytisknout  e-mailem