Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Brusiči nůžek

okradli seniorku 

Dvojici, která se v úterý odpoledne vetřela do bytu seniorky v pečovatelském domě v Jaroměři a okradla ji o úspory, hledá místní policejní oddělení. I když o nebezpečí vpouštění cizích lidí do bytů policisté varují stále, přesto poměrně často řeší případy, kdy neznámí lidé za určitou záminkou vniknou do bytů osamělých a starších lidí, které následně oberou o jejich nastřádané peníze. Pobertové jednají podle jednoduchých scénářů obvykle ve dvojici či ve trojici. Když se jim podaří vniknout do bytu, kam je zpravidla sám a ochotně pozve majitel či majitelka, už mají vždy vyhráno a majitel naopak prohráno. Někdo seniora či seniorku požádá v rámci své legendy o platbu či rozměnění peněz, tím získá přehled o tom, kde jsou schované peníze. Pak už je to jednoduché, pobertové využijí chvilkové nepozornosti a obnos, našetřený pro vnoučata, na dárky, či na pohřeb v mžiku zmizí v bezcitné ruce zlodějově.
 
Zlodějská dvojice v Jaroměři se k sedmdesátiosmileté ženě vnutila s nabídkou nabroušení nožů a nůžek. Muž nabrousil nůžky a řekl si o tři a půl tisíce korun. Staré paní se částka zdála vysoká, dvojice jí tedy milostivě něco slevila. Současně paní namluvili, že jí zbytek proplatí na „výboře“ a začali vypisovat nějaké potvrzení. Paní si tedy došla pro peníze a zaplatila nakonec tři tisíce korun. Když povedená dvojice brusičů odešla, majitelka draze nabroušených nůžek zjistila, že jí z obálky ve skříni  zmizelo dalších 48.000 korun.
 

Policisté po muži a ženě pátrají. Znovu upozorňují zejména seniory, aby do svých bytů a domků opravdu nepouštěli žádné neznámé osoby. V případě dopadení pachatelům za trestný čin krádeže hrozí až tříletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.

vytisknout  e-mailem