Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Buďte i ve virtuálním světě obezřetní

ZNOJEMSKO: Důvěřivost v komunikaci na internetu se nevyplácí. 

     V průběhu minulého měsíce jsme přijali šest oznámení o různých  neoprávněných přístupech do facebookových profilů a internetového bankovnictví. Na základě těchto případů upozorňujeme občany, aby i ve virtuálním světě byli velmi opatrní a neposkytovali citlivé údaje. Při osobním setkání s cizími lidmi by určitě nikdo nepředal tajná hesla a různé kódy k účtům a platebním kartám. Ve virtuálním světě je také nutná a důležitá obezřetnost. Dokazují to právě všechna zářijová oznámení.
     Neznámý pachatel na facebooku neoprávněně vnikl do profilu šestadvacetileté ženy. Pod její identitou pak vylákal od její kamarádky údaje k internetovému bankovnictví. Potom jí odčerpal devět tisíc korun přímo z účtu.
     Neznámý pachatel překonal bezpečnostní opatření, získal přístup do facebookového profilu třicetileté ženy a žádal její přátele o zaslání částky čtyřiceti korun na bankovní účet. Obdobné případy nám oznámily i další dvě ženy ve věku dvacet tři a sedmačtyřicet let. Jedna se to dozvěděla od svých příbuzných, kteří ji hned kontaktovali, protože se jim to zdálo podivné. Druhá však začala komunikovat s údajným známým a poslala mu i autorizační kódy, čímž jí neznámý pachatel odčerpal z účtu téměř patnáct tisíc korun. Důvěřivě si počínal i třiatřicetiletý muž. Ten však stihl na poslední chvíli převod pěti tisíc korun ze svého účtu zablokovat. 
     Největší škoda vznikla sedmadvacetileté ženě. Údajný kamarád ji na facebooku požádal o zapůjčení částky třiceti korun. Ona mu v průběhu komunikace přeposlala i autorizační kódy své banky a tím došlo k poskytnutí úvěru tří set tisíc korun. Dvě stě tisíc korun si stačil vybrat. 
     Uvedenými případy se zabýváme pro podezření z trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací (§ 230 trestního zákoníku, viz níže) a po pachatelích pátráme.

§ 230 Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací
        (1) Kdo překoná bezpečnostní opatření, a tím neoprávněně získá přístup k počítačovému systému nebo k jeho části, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
         (2) Kdo získá přístup k počítačovému systému nebo k nosiči informací a
 a) neoprávněně užije data uložená v počítačovém systému nebo na nosiči informací,
 b) data uložená v počítačovém systému nebo na nosiči informací neoprávněně vymaže nebo jinak zničí, poškodí, změní, potlačí, sníží jejich kvalitu nebo je učiní neupotřebitelnými,
 c) padělá nebo pozmění data uložená v počítačovém systému nebo na nosiči informací tak, aby byla považována za pravá nebo podle nich bylo jednáno tak, jako by to byla data pravá, bez ohledu na to, zda jsou tato data přímo čitelná a srozumitelná, nebo
 d) neoprávněně vloží data do počítačového systému nebo na nosič informací nebo učiní jiný zásah do programového nebo technického vybavení počítače nebo jiného technického zařízení pro zpracování dat,
        bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
         (3) Odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 
a) v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou újmu nebo získat sobě nebo jinému neoprávněný prospěch, nebo 
b) v úmyslu neoprávněně omezit funkčnost počítačového systému nebo jiného technického zařízení pro zpracování dat.

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 8. října 2015 

vytisknout  e-mailem