Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Buďte na silnici vidět!

TEPLICKO - Policisté se zaměřili na viditelnost chodců, kteří se pohybují na silnicích. 

     Minulý týden se dopravní policisté zaměřili na viditelnost chodců, cílem akce bylo eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a znovu upozornit na základy jejich bezpečného pohybu po pozemních komunikacích. V časných ranních hodinách a po setmění se vydali na komunikace, kde se nejčastěji chodci vyskytují, jednalo se především o silnice, které vedou například kolem průmyslových zón, nebo firem, kam lidé docházejí do zaměstnání.

     Přestože zákon o provozu na pozemních komunikacích již řadu měsíců ukládá chodcům pohybujícím se mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, povinnost mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu, mnoho lidí stále předpisy ignoruje a vydávají se tak značnému nebezpečí. Chodce, který na oblečení nemá prvky z retro reflexních materiálů totiž řidič často vidí až na poslední chvíli a zvláště minulý týden, kdy byla zhoršená viditelnost kvůli špatnému počasí, bylo riziko značně vysoké.

     Policisté během čtyřhodinové akce na silnicích přistihli 14 chodců, kteří neměli žádné prvky z reflexních materiálů a porušovali tak zákon. Policisté přestupcům uložili spíše symbolické pokuty v celkové výši 1700 korun a všem kontrolovaným rozdávali reflexní pásky a to i těm, kteří již reflexní doplňky měli. Zároveň se snažili apelovat na chodce, aby si uvědomili, jak je důležité být dostatečně vidět a v co největší míře tak eliminovat nebezpečí střetu s vozidlem. Reflexní pásky, ale také další reflexní doplňky či přívěsky, jsou dnes již snadno dostupné na mnoha prodejních místech, třeba i na poštách, v trafikách či na čerpacích stanicích. Dostačující může být i sportovní oblečení, boty nebo školní batohy, které dnes bývají již reflexními prvky opatřeny.

 

 

15. 11. 2016, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

Odkazy do noveho okna

Buďte vidět!

Buďte vidět! 

Detailní náhled

Buďte vidět!

Buďte vidět! 

Detailní náhled

Buďte vidět!

Buďte vidět! 

Detailní náhled

Buďte vidět!

Buďte vidět! 

Detailní náhled

Buďte vidět!

Buďte vidět! 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem