Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Být vidět!!

MLADOBOLESLAVSKO - Preventivní akce zaměřená na viditelnost chodů a cyklistů 

V tomto týdnu se policisté územního odboru Mladá Boleslav společně s krajským koordinátorem BESIP Ing. Miroslavem Polachem a strážníky městské policie v rámci kampaně „Vidíme se!“, zaměřili na nejzranitelnější účastníky silničního provozu, kterými jsou chodci a cyklisté.

Na silnicích bohužel každý den dochází k vážným dopravním nehodám. Jejich oběťmi bývají často také cyklisté a chodci. Příčinou mnoha těchto tragických nehod je jejich nedostatečná viditelnost. "Vidět a být viděn" je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích a při snížené viditelnosti platí dvojnásob. Viditelnost lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. Jsou snadno dostupné a vůbec ne drahé.

První zastávkou policistů a strážníků byla průmyslová zóna na okraji města Bakov nad Jizerou, kde oslovovali chodce a cyklisty, kterým opětovně připomínali, jak je důležité dbát na zvýšenou viditelnost. Všem osloveným policisté vysvětlili, že je velmi vhodné při snížené viditelnosti nosit oblečení jasných barev s reflexními prvky a doplňky, aby byli lépe vidět v šeru a ve tmě, neboť takové prvky ve světlech projíždějících vozidel výrazně září. Každý oslovený obdržel jako pozornost reflexní pásku.

Druhou zastávkou bylo autobusové nádraží v Mnichově Hradišti, kde se policisté a strážníci zaměřili především na děti, které za šera přijíždějí z okolních obcí do škol ve městě. I zde policisté vysvětlovali důležitost kombinace vhodného oblečení a reflexních prvků. I zde oslovení získali k informacím některý z doplňků z reflexního materiálu.

21.02.2023

prap. Jiří Plesar

vytisknout  e-mailem