Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Čas nejde vrátit zpět

U soudu padaly tresty a výchovná opatření 

Do budovy Okresního soudu v Jičíně mířily na začátku července letošního roku kroky teprve sedmnáctiletého mladíka, na kterého čekala v soudní síni lavice obžalovaných. Za přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu sice neskončil ve vězení, přesto trestu neunikl. Dvouletý dohled probačního úředníka a výchovné omezení spočívající v zákazu zneužívání návykových látek hovoří za vše. Dost možná si při čtení rozsudku přál, aby se mohl vrátit o několik měsíců zpět a začít úplně jinak. Jenomže čas nejde vrátit.
 
Vše začalo v pátek 5. února večer v Kopidlně, kde se tři mladíci bavili dosti neobvyklým způsobem. Kopali totiž do   kovových dvířek hlavního uzávěru plynu a dřevěného plotu.   Jejich řádění ukončila až přivolaná policejní hlídka, která u nich navíc našla několik usušených rostlin konopí. I když nejdříve nechtěli uvést, kde k nim přišli, nakonec přece jen místo nálezu prozradili. Jednalo se o opuštěný dům v jehož suterénu policisté našli kompletně vybavenou indoorovou pěstírnu konopí. Pro téměř 250 rostlin konopí zde pěstitel vytvořil opravdu výborné podmínky: nechyběly    lampy, živné roztoky, ventilace a další zařízení, které policisté zajistili. Poté rozjeli  kolotoč výslechů a dalších opatření. Nakonec zjistili, že pěstírnu vybudoval jednatřicetiletý muž z Prahy, kterého obvinili ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V současné době čeká na rozhodnutí krajského soudu, který ho může poslat až na 12 let do vězní.

Kromě něho vyšetřovatel sdělil obvinění i dalším šesti mladíkům, kteří z opuštěného  domu postupně vynesli několik desítek usušených rostlin. Jedním z nich je již zmíněný sedmnáctiletý hoch, který si svůj trest už vyslechl. Dalšího, osmnáctiletého mladíka „odměnil“   soudce podmíněným trestem na šest měsíců s odkladem na osmnáct měsíců a nad jejich kamarádem, teprve šestnáctiletým studentem, bude dva roky dohlížet probační úředník. Zbylí tři zatím jen tuší, jaká opatření nebo tresty si pro ně soud nachystal.    
nprap. Hana Klečalová
7. 10. 2010 
Odkazy do noveho okna

pěstírna

foto č. 1 

Detailní náhled

pěstírna

foto č. 2 

Detailní náhled

pěstírna

foto č. 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem