Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Část dotace skončila jinde, než měla

Koupil starý nábytek, fakturoval nový 

Z trestného činu podvodu se bude muset zodpovídat 25letý muž z Jaroměře, který naložil s poskytnutou dotací v rozporu se stanovenými podmínkami. Muž jako uchazeč o zaměstnání v srpnu roku 2010 uzavřel dohodu o zřízení společensky účelného místa a na jejím základě mohl disponovat s poskytnutým příspěvkem 90.000 korun na „rozjezd“ nového podnikání.
 
Čerstvě zrozený podnikatel si tak mohl nakoupit zařízení, nábytek, počítačové a další vybavení, potřebné k fungování firmy. To také udělal, úřadu doložil vše fakturami, a začal podnikat. Provoz firmy fungoval, vše bylo v pořádku. Až do té doby, než po určité době pracovnice z Úřadu práce přijely osobně zkontrolovat, jak nová firma vypadá a jak si vede. Chodu firmy nešlo nic vytknout, úřednice však zarazil opotřebovaný vzhled a stav nábytku, který podnikatel deklaroval jako nový. Odborný posudek pak prokázal, že hodnota nábytku místo fakturovaných 27.500 činila pouhé 3.000 korun. Neoprávněně čerpané prostředky ve výši 24.500 korun musel muž vrátit a navíc se vystavil trestnímu stíhání.
 
Jinak bezchybný a fungující projekt tak zbytečně mladý muž deklasoval na podvod, neboť poskytovali dotace úmyslně předstíral okolnosti, které nebyly v souladu se skutečným stavem, posléze konstatovalo náchodské oddělení hospodářské kriminality, které oznámení dostalo na stůl a zabývalo se vyšetřováním. 
 
Za přečin podvodu začínajícímu podnikateli hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
por. Bc. Eva Prachařová
7. 4. 2011

vytisknout  e-mailem