Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Odcizený traktorbagr se nakonec vrátil zpět k majiteli

LIBERECKO - Krádež, která byla dobře promyšlená, nakonec liberečtí kriminalisté díky dobré spolupráci s českodubskými policisty přeci jen odhalili. 

Na konci listoapadu loňského roku došlo na jedné stavbě v Liberci - Rochlicích ke krádeži traktorbagru Caterpillar CAT428. Zaměstnanec stavby, který stroj obsluhoval, jej zde zaparkoval několik dní před samotnou krádeží. Firma, pro kterou řidič pracoval, přišla rázem o stroj v hodnotě 260.000,- korun.

CAT_kontrola

Ihned po oznámení učiněném na Policii ČR zahájili policisté po stroji rozsáhlé pátrání v blízkém i širokém okolí, avšak bez kýženého výsledku. Zároveň prostřednictvím Integrovaného operačního střediska Libereckého kraje vyhlásili po odcizeném stroji celostátní pátrání. Případem se začali zabývat liberečtí kriminalisté. Stroj byl staršího data výroby, proto nebyl opatřen žádným vyhledávacím zařízením.

Kriminalistům se podařilo během prováděného šetření zachytit informaci, že se na stroj Caterpillar hledá kupec. Postupně bylo zjišťováno, že se na krádeži traktorbagru a na jeho prodeji musí účastnit více lidí.  

Shodou okolností prováděla hlídka z obvodního oddělení policie Český Dub šetření po obcích v okolí své služebny a u jedné z chalup byla provedena kontrola jakéhosi traktorbagru. Traktor neměl registrační značky a výrobní číslo nebylo v tu dobu nalezeno a nebylo možné stroj ztotožnit jako odcizený. Zkušení policisté však stroj  zdokumentovali a fotografie uložili.

Mezitím i kriminalisté zjistili důležitou informaci, že stroj může být v okolí Českého Dubu a v brzké době má být expedován konečnému kupci.  Na základě této informace rozeslali  všem okolním útvarům žádost o intenzivní pátrání po stroji Caterpillar. Českodubští policisté zareagovali okamžitě a své poznatky zaslali kriminalistům. Bohužel po kontrole stroj z původního místa zmizel opět jinam.

To se již ale kriminalistům rýsovaly obrysy celé krádeže. Dobrou operativní činností zjistili, že firma, které stroj patřil, najala brigádníka. Ten také příležitostně traktorbagr obsluhoval a tudíž znal situaci na stavbě. Věděl, jak se strojem zacházet. Protože se chystala firma stroj přemístit na jiné místo, kde by krádež již nebyla tak snadná, rozhodl se konat a traktorbagr převezl na lesní cestu těsně pod Ještědem. Domluvil se s dalším výtečníkem, který stroj druhý den ukryl na Českodubsku a začal horečnatě shánět, kdo by stroj koupil.

Sháněl, až skutečně sehnal. Domluva prodeje probíhala cestou dalších dvou osob. Nic netušící kupec z okolí Chrudimi  traktorbagr opravdu koupil a zaparkoval na svém pozemku. Zde se však v druhé polovině prosince uplynulého roku objevili kriminalisté z Liberce s povolením k provedení domovní prohlídky. Stroj muž dobrovolně vydal a následně jej kriminalisté vrátili zpět poškozené firmě. Kupec však přišel zhruba o  100.000,- korun, které za stroj zaplatil. 

CAT_nálezCAT_nález

Vzhledem k množství osob, které se na skutku podílely, šetření stále probíhá. Znám je pachatel, který stroj odcizil, a dále i dva překupníci, kteří prodej odcizeného stroje  zprostředkovávali a z prodeje měli zisk.

Pachateli nyní hrozí za přečin krádeže trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho do pěti let, oběma podílníkům pak  za podílnictví také až pětiletý trest vězení.


8.7.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

CAT_kontrola

CAT_kontrola  

Detailní náhled

CAT_nález

CAT_nález 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem