Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čelákovice opět bezpečnější

Policisté dopadli pachatele přepadní čelákovických žen 

 


Dva mladíci ve věku dvaadvacet a sedmnáct let byli v posledních týdnech postrachem starších žen v Čelákovicích. V době od 3.září do 5. října přepadli v různých částech Čelákovic celkem devět žen ve věku třiapadesát až devětasedmdesát let. Jejich cílem se staly kabelky, které ženám strhli z ramene nebo vytrhli z ruky. Některé z nich se intenzivněji bránily a v pěti případech přitom upadly na zem nebo byly pachateli sraženy. K jejich vážnějšímu zranění naštěstí nedošlo a nemusely vyhledat lékařské vyšetření. Čas ve kterém mladíci ženy přepadávali byl různý – někdy to bylo ráno kolem šesté hodiny, jindy kolem desáté až jedenácté dopoledne nebo pak až kolem desáté večer. I místa přepadení se střídala a v některých případech se opakovala. Ukořistěnou kabelku vždy pečlivě prohledali a věci z ní odcizili. Jednalo se především o občanské průkazy, řidičské průkazy, karty zdravotního pojištění, stravenky. V šesti případech to byly i mobilní telefony a kreditní karty. U jedné z nich nalezli také PIN a podařilo se jim vybrat finanční hotovost ve výši 12.000,- Kč. Obsahy peněženek také důkladně vybrali a odcizili tak v hotovosti celkem 18.750,- Kč. Celková způsobená škoda činí téměř 50.000,- Kč.


Mladíci se v tomto období také vloupali do nohejbalové klubovny TJ Čelákovice. Kovovou lešenovou trubkou vylomili visací zámek na kovových mřížích okna klubovny. Poté rozbili nezjištným předmětem okno a následně prohledali celou klubovnu. Podařilo se jim odcizit alkohol, cukrovinky, hudební aparaturu s počítačem, kávovar, reprobednu. Vykopli také dveře do skladu a nezastavili se ani před dveřmi do šatny, které rozbili. Svým jednáním způsobili škodu ve výši 15.000,- a na ocizených věcech vznikla škoda ve výši 30.000,- Kč.


Dne 5. října v jedenáct hodin dopoledne se vydali do ulice Ferlesova, kde jeden z mladíků napadl devětasedmdesátiletou ženu. Pokusil se jí z levého ramene strhnout kabelku, což se mu nejprve pro aktivní odpor ženy nepodařilo. Při pokusu ubránit svoji kabelku žena upadla na kolena a kabelku i nadále svírala v rukách. Mladík na ženu křičel a stále se snažil jí kabelku vytrhnout. To se mu po chvíli podařilo a se svými komplicem se dali na útěk. Žena vše následně oznámila na policii.


Policistům z Obvodního oddělení Čelákovice se podrařilo pachatele v blízkosti místa přepadení dopadnout. Byl předveden na služebnu, kde se ke všemu doznal, a policisté kriminální služby a vyšetřování Okresního ředitelství Praha – venkov si jeli pro jeho společníka přímo do místa jeho pobytu. Ke všem případům se oba přiznali. Byli zadrženi a dne 8. října byli policisty předvedeni k soudu, který rozhodl o jejich vzetí do vazby. Policisté zahájili trestní stíhání u obou mladíků ze spáchání trestných činů loupež, krádež, neoprávněné držení platební karty spáchané ve spolupachatelství. Jednoho z nich také pro trestný čin poškozování cizí věci. Dvaadvacetiletý mladík se teprve v červenci vrátil z výkonu trestu. V minulosti byl již dvakrát trestně stíhám za podobnou trestnou činnost a soud mu v jednom případě uložil trest odnětí svobody na dobu deseti měsíců, ve druhé případě na dobu dvaadvaceti měsíců vždy nepodmíněně. Mladíkům hrozí trest odněntí svobody od dvou do deseti let a o výši jejich trestu rozhodne soud. Kriminalisté z OŘ PČR Praha – venkov však ještě prošetřují další případy ve kterých s největší pravděpodobností oba pachatelé figurují.


Díky dobré práci policistů Obvodního oddělení Čelákovice a policistů kriminální služby a vyšetřování z OŘ PČR Praha – venkov mohou obyvatelé a zejména ženy opět klidněji chodit po svém městě.

 

vytisknout  e-mailem