Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Čelí obvinění z pytláctví

ČESKÁ LÍPA - Zřejmě usmrtili chráněné Kozy bezoárové. 

     Od 10. února letošního roku pátrali policisté po totožnosti pytláka, který v katastru obce Holany v oboře Vřísek ulovil dva kusy celosvětově chráněných Koz bezoárových. Obora Vřísek funguje jako záchranná stanice  muflonní zvěře a  Koz bezoárových.  Podle pracovníků státního podniku Lesy České republiky  mezi  6. a 10. únorem letošního roku kdosi dva kusy z nepočetné skupiny  Koz bezoárových upytlačil.

    Původní prostředí Kozy bezoárové je výchovní Středomoří, Turecko, Írán a západní Indie. Zbarvena je šedočerveně, na bocích je pískově žlutá a na hřbetu má červený pruh. Obě pohlaví mají rohy. Pomocí  širokých kopýtek je schopna slézat téměř kolmé skalní stěny a mezi strmými skalami se cítí nejplépe. Dokáže přežívat i v nehostinných horských oblastech,  neboť je velmi nenáročná a živí se takovou rostlinnou potravou, jaká se jí naskytne.

     Pytláky zajímají především její rohy, které ve zdejších podmínkách dorůstají do délky až jednoho metru. Ty jim  poslouží jako zajímavá lovecká trofej.  Policisté z upytlačení  Koz bezoárových v oboře Vřísek důvodně podezřívají dva muže z východních Čech ve věku 27 a 31 roků. Na základě zadokumentovaných důkazů je již oba obvinili z trestného činu pytláctví, za které jim hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Pokud je vůbec možné hovořit v souvislosti s ohroženým druhem zvěře  o jeho tržní ceně, činí hodnota Kozy Bezoárové přibližně 90 tisíc korun. Podezřelým pánům je  zřejmě zajímavá lovecká trofej milejší  než zachráněný živočišný druh.

 

MOTOCYKLISTA JEL PŘÍLIŠ RYCHLE

     S těžkým zraněním transportovali zdravotníci vrtulníkem do liberecké nemocnice  61 letého motocyklistu, který v úterý kolem 18. hodiny havaroval v Dubé. Muž za řidítky silného motocyklu značky Yamaha při průjezdu zatáčkou vlivem vysoké rychlosti  ztratil kontrolu nad řízením, vyjel ze silnice  a následně havaroval najetím  do stráně . Utrpěl přitom těžké blíže nespecifikované zranění. Motocyklista původně směřoval z Mělníka do Jestřebí.

 

DALŚÍ HOUBAŘ BEZ AUTA

     Včera mezi 9.00 a 11.30 hodin kdosi odcizil z lesního prostoru mezi obcemi Obora a Bezděz osobní vozidlo značky Peugeot 1007 zelené barvy. Vozidlo zmizelo i přesto, že bylo proti krádeži opatřeno technickými prostředky. Vzniklá škoda činí 180 500 korun. Za odcizení vozidla si částečně může sám jeho majitel, který by měl vědět, že vozidlem do lesa zajíždět nesmí, porušuje tím totiž lesní zákon. Po jeho vozidle již policisté vyhlásili pátrání.

vytisknout  e-mailem