Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Celoevropská dopravně bezpečnostní akce

LIBEREC - Jedním z míst, kde proběhla, bylo i Liberecko 

Ve čtvrtek 15. září 2011 v dopoledních i odpoledních hodinách proběhla v okrese Liberec velká dopravně bezpečnostní akce, jejímž hlavním záměrem bylo odhalení přestupků nepoužívání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Akce nesla název ,,X TISPOL“ a je součástí mezinárodní dopravně bezpečnostní akce organizace TISPOL.

V průběhu tohoto týdne proběhly akce obdobného rázu v celé Evropě. Česká republika je totiž součástí organizace TISPOL, což je organizace sdružující dopravní policie 24 států Evropy ( Norsko, Finsko, Švédsko, Belgie, Dánsko, Německo, Bulharsko, Kypr, Francie, Estonsko, Maďarsko, Irsko, Litva, Lotyšsko, Portugalsko, Španělsko, Slovinsko, Rumunsko, Itálie, Nizozemí, Lucembursko, Polsko a samozřejmě i Slovensko a Českou republiku).

Akce odhalila následující prohřešky:
Dvě desítky policistů zkontrolovaly 196 motorových vozidel.
Odhaleno bylo spáchání 35 přestupků, přičemž na pokutách za ně řidiči zaplatili částku 8 400 Kč.
Spáchání přestupků dvou řidičů muselo být oznámeno na Městský úřad. Z tohoto množství přestupků připadlo na nepoužití bezpečnostních pásů celkem 14 případů.
Jeden řidič riskoval zdraví svého dítěte nepoužitím zádržného systému.
V policejní síti uvízl i jeden řidič, který má platný zákaz řízení. V dubnu letošního roku mu bylo Magistrátem města Liberec odebráno řidičské oprávnění z důvodu dosažení 12 trestných bodů.

Řidič, který usedne do vozidla a nepřipoutá se, je vystaven nejen pokutovému postihu, ale především riskuje své zdraví.
Obzvláště ve vozidlech vybavených airbagy je nepoužití bezpečnostních pásů velkým hazardem. Policisté se opakovaně setkali s tím, že při dopravní nehodě vozidla vybaveného airbagy, přišel o život řidič, který nebyl připoután bezpečnostními pásy. Airbag je pouze doplňkem bezpečnostních pásů a bez nich může být airbaq ještě nebezpečnější, než kdyby v autě vůbec nebyl. Síla, která vznikne při vystřelení airbagu, může člověku zlomit vaz nebo v lepším případě způsobit vážné zranění.
Velkým rizikem pro řidiče je
nepřipoutaný spolujezdec na zadním sedadle. Ten může být v případě nehody  katapultován na přední sedadlo a vahou svého těla osobu na předním sedadle smrtelně zranit.

por.Mgr.Ludmila Knopová
16.9.2011
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

 

vytisknout  e-mailem