Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Celorepubliková akce v severních Čechách

Severní Čechy - Sběrači okurek, dělníci i pracovnice v nočních klubech neunikli kontrolám. 

Během celorepublikové akce cizinecké policie dne 19. července 2010 zaměřené na nelegální pracovníky se policisté v Ústeckém a Libereckém kraji zaměřovali zejména na stavby, farmy, tržiště a další sezónní pracoviště. Před zraky policistů se v nočních hodinách neschovali zaměstnanci ani návštěvníci heren a nočních klubů.
 
Během tohoto jediného dne více než stovka policistů zkontrolovala 1239 osob, z toho více než sedm stovek bylo cizinců (nejčastěji Vietanmci, Ukrajinci, Slováci, Poláci, Bulhaři, Rumuni). Někteří z nich byli zkontrolováni celkem v 513 vozidlech. Kromě přestupků v dopravě, za které policisté uložili pokuty pětatřicet tisíc korun, také uložili pokuty cizincům za porušení pobytového zákona. Za tyto prohřešky musí cizinci zaplatit skoro třiadvacet tisíc korun. Nejčastěji cizinci porušovali povinnost mít zdravotní pojištění.
 
Policistům při kontrolách také významně pomáhala speciální technika, tzv. schengenbus – vozidlo, které disponuje speciálními přístroji na odhalování paděnalých a pozměněných cestovních dokladů. U žádného z kontrolovaných cizinců se ale doklad s jakýmkoli zásahem neobjevil. Při prohledávání míst se cizinci mohli setkat i se služebními psy. Vyprávět by mohli dva Vietnamci, kteří se při kontrole ubytovny spojené se skleníky v Zaječicích na Mostecku snažili ukrýt před policisty. Na podobné aktivity cizinců jsou ale policisté zvyklí, jednoho z nich našli ukrytého v bývalém mrazáku uvnitř ubytovny, druhý se snažil schovat ve skleníku mezi rostlinami.
 
Ani Most neušel kontrolám a prověřování cizinců. Když se policisté dali do důkladné kontroly provozovny potravin, nestačili se divit. Obchod skrýval 5600 ks neokolkovaných cigaret různých značek, 3 kg tabáku a 153 neokolkovaných lahví alkoholu. Policisté nelegální zboží okamžitě zajistili a předali celníkům včetně prodejce k dořešení.
 
V Ústí nad Labem zase policisté našli ve vlaku směrem do Prackovic Čecha v pátrání. Čech se nebyl schopen dostavovat k soudu a ani nebyl znám jeho pobyt. Kromě toho při kontrole na Teplicku narazili za volantem na mladistvou Češku. Co dělat tedy měla i teplická sociálka.

Rumburští policisté zase při jednom ze zátahu našli Vietnamku bez potřebného povolení, zahájili s ní správní řízení u ukončení pobytu v Česku. Ani další Ukrajinka bez povolení k pobytu před policisty neutekla. I jí čeká správní vyhoštění z našeho území. Liberečtí policisté zase lapili Turka se stejným problémem. Také jeho čeká stejný osud jako obě dvě ženy z Rumburska.

vytisknout  e-mailem