Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva operace "KAREM"

Ve dnech 29. 7. 2010 až 1. 8. 2010 zasahovali pracovníci Národní protidrogové centrály (dále jen NPC) v součinnosti s Útvarem rychlého nasazení (dále jen URN) v operaci s krycím názvem „KAREM“. 

                                                                                                                                                                                                 Praha 9. srpna 2010
 
Tisková zpráva
Operace „KAREM“
 
Po několikaměsíčním prověřování zadrželi detektivové NPC a příslušníči URN v centru Prahy organizovanou skupinu tří osob. Dva muži makedonské státní příslušnosti a jeden Čech se zabývali úpravou a následným prodejem heroinu zejména na území hlavního města Prahy. Podíl jednotlivých pachatelů na trestné činnosti je předmětem dalšího vyšetřování.
 
Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách vozidel bylo zajištěno celkem 17 kg heroinu, 2,5 kg látky určené k jeho ředění, lisovací zařízení vyrobené speciálně k lisování heroinu a další náčiní sloužící k jeho úpravě. Dále se podařilo zajistit 95 500,- eur, 32 000,- Kč, funkční samopal, jednu pistoli, střelivo, neprůstřelné vesty a kompletní kombinézu, kterou v součastné době používá ve výstroji Policie ČR.
 
Zadržený heroin byl z části slisován do kvádrů o hmotnosti 0,5 kg (celkem 5 kg) a z části zabalen do balíčků o hmotnosti 0,5 kg (celkem 12 kg). Ze zajištěného množství 17 kg heroinu s 35 procenty účinné látky by bylo možné vyrobit 340 tisíc základních dávek v celkové ceně cca 17 milionů,- Kč. Vzhledem k tomu, že v současné době má běžný gram heroinu při pouličním prodeji obsah účinné látky mezi 4 až 12 procenty, dá se předpokládat, že by byl s největší pravděpodobností ještě naředěn. Jeho cena by tak stoupla na 34 milionů korun českých a počet základních dávek by se zvýšil na 680 tisíc. Tím by se zisk zadržených pachatelů rapidně zvýšil.
 
Dva zadržení muži makedonské státní příslušnosti byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, za což jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 8 až 12 let. Zadržený muž české národnosti byl obviněn z přečinu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu dle 286 odst. V případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na 5 let. Okresní soud pro Prahu 9 rozhodl o umístění všech tří pachatelů do vazby.
 
Tento případ není v současné době uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a nelze vyloučit, že dojde k zadržení dalších osob.
 
kpt. Bc. Michal Hammer
odbor metodiky a prevence
tiskový mluvčí                                                                  
plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
ředitel

vytisknout  e-mailem