Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nezaplatíš pokuty? Dál nepojedeš!

PRAHA VENKOV – ZÁPAD -  Dopravní policisté kontrolovali nedoplatky řidičů. Zjistili jednoho hříšníka. Poradíme Vám, kde zjistit nedoplatky za dopravní přestupky, abyste se vyhnuli nepříjemnostem při dopravní kontrole. 

Včera byl v úseku dálnice D5 na 14,5 kilometru směrem na Prahu zvýšený pohyb policejních hlídek. Naštěstí se nic vážného nestalo, ale dopravní policisté zdejšího územního odboru a dálniční policisté z Rudné měli společnou akci s názvem CEPAN. Že Vám to nic neříká?

CEPAN je zkratkou pro centrální evidenci přeplatků a nedoplatků, představuje efektivní nástroj pro vymáhání povinností přestupce. Od 1. ledna 2022 je účinný zákon č. 418/2021 Sb., kterým se novelizoval zákon o Policii České republiky, zákon o Celní správě České republiky, zákon o obecní policii aj. Policisté a celníci tím získali nové oprávnění vyžadovat při silniční kontrole zaplacení dosud neuhrazené pravomocné pokuty za dopravní delikty.

Při takové speciální kontrole mohou policisté vstoupit do registru nedoplatků a zjistit informace o vzniklém nedoplatku u řidiče nebo provozovatele vozidla. Většina hříšníků bývají kamioňáci ze zahraničí, kteří Českou republikou pouze projíždí, dostávají pokuty, které však nikdy nezaplatí. Postup je takový, že pokud policisté při dopravní kontrole zjistí nedoplatek, vyzvou na místě řidiče k jeho uhrazení, které je možné jak v hotovosti, tak bezhotovostním převodem, k němuž je dán platební příkaz prostřednictvím platební karty (tj. prostřednictvím platebního terminálu). Když ho řidič uhradí, policisté mu vystaví doklad o uhrazení a může v jízdě pokračovat. Ale pokud neuhradí nedoplatek, policisté mohou zadržet registrační značky od vozidla, případně zabránit řidiči v další jízdě tzv. botičkou.

Během včerejší takové dopravně bezpečnostní akci policisté zkontrolovali více než třicítku vozidel. V rámci CEPAN zjistili dva nedoplatky a od kontrolovaného řidiče vybrali 1.000 korun, které na pokutách dlužil. Mohl tedy dál pokračovat v jízdě.

Kontrolami však policisté odhalili také další přestupky v dopravě, jako je jízda bez dálničního poplatku nebo jízda s vozidlem ve špatném technickém stavu, za které udělili pokuty na místě. Navíc zjistili i řidiče, který byl pod vlivem omamných a psychotropních látek a dalšího řidiče s již šestým zákazem řízení.

Možná si říkáte, že se to může stát i Vám a bylo by dobré vědět, jak se vyhnout takovým nepříjemnostem při silniční kontrole?
Prvním krokem je včas uhradit uloženou pokutu. Může se stát, že si nejste jistí, zda jste pokutu uhradili, případně ztratíte údaje k platbě pokuty, například při uložené pokutě na místě nezaplacené, pak se můžete ujistit a požádat o potvrzení o stavu svého osobního daňového účtu, kde jsou zaznamenány i nedoplatky za dopravní přestupky u kteréhokoliv celního úřadu nebo on-line prostřednictvím cPortálu.

por. Mgr. et Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
10. července 2024

vytisknout  e-mailem