Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Černý odběr a pozvánka pro zásahovku

Písek – Chatu si opevnil a ploty opatřil cedulemi o umístění různých nebezpečných zařízení, chtěl zřejmě případné návštěvy odradit. Zásahovku si tím „pozval“. 

Písečtí kriminalisté, kteří se zabývají hospodářskou trestnou činností, prošetřovali v posledních měsících ojedinělý případ krádeže elektrické energie. Muž (1958), který je podezřelý z černého odběru, si chatu na Písecku, kde trvale bydlí, doslova opevnil a chtěl být ukrytý před zraky z venčí. Ploty osadil cedulemi, které informovali o umístěný nebezpečných zařízení.

Do prošetřování okolností podezřele nízké spotřeby energie se tak společně s píseckými kriminalisty zapojili také kolegové z Jihočeské zásahové jednotky. Vyšetřovatel měl na počátku března připravený příkaz k domovní prohlídce. Vzhledem k tomu, jaké informace muž vyvěsil na ploty kolem pozemku, bylo třeba zajistit bezpečný vstup všem zasahujícím kriminalistům i pracovníkům energetické společnosti. To byla práce pro zkušené policisty ze zásahové jednotky. Dne 2. března nad ránem provedli zákrok a s podporou dronu letecké služby vstoupili na pozemek.

Během rychlé akce se dostali až k chatě a překvapenému podezřelému muži. Následovala zevrubná domovní prohlídka, během které se potvrdilo podezření, že muž důmyslně mechanicky upravil elektroměr tak, že stál i v době, kdy elektrická zařízení v nemovitosti běžela. Kriminalistický technik na místě zajistil stopy, které odeslal k expertízám z odvětví elektrotechnika, mechanoskopie a genetika.

Na základě výsledků znaleckých zkoumání, a všech zjištěných skutečností, vyšetřovatel zahájil dne 26. června 2024 trestní stíhání muže pro trestný čin krádež. Nejméně v době od 20. ledna 2023 do 2. března 2024 měl muž upraveným elektroměrem úmyslně vykazovat jiné hodnoty odběru energie a způsobil škodu za bezmála 200 000 korun.

Vyšetřování případu pokračuje.

( video ze zákroku v odkaze pod článkem)

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová

28. června 2024

Odkazy do noveho okna

černý odběr energie

černý odběr energie 

Detailní náhled

černý odběr energie

černý odběr energie 

Detailní náhled

černý odběr energie

černý odběr energie 

Detailní náhled

černý odběr energie

černý odběr energie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem