Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

České předsednictví v Radě EU – CARPOL

V souvislosti s českým předsednictvím v Radě Evropské Unie jsme uspořádali konferenci zaměřenou na autokriminalitu. Ve středu 9. listopadu 2022 se v Kongresovém centru Praha uskutečnilo plenární zasedání skupiny CARPOL – expertní sítě EU zaměřené na problematiku krádeží motorových vozidel a další související trestnou činnost. Konference byla pořádána policisty Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia České republiky, odboru obecné kriminality, kteří jsou členy a národním kontaktním bodem sítě CARPOL 

Jednání za Policii České republiky zahájil náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Mgr. Tomáš Kubík za účasti vedení Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Expertní konference se zúčastnili zástupci policejních orgánů jednotlivých států EU, které jsou členy sítě CARPOL, zástupci Europolu, Interpolu a Frontexu, Za Českou republiku se dále zúčastnili také zástupci Ministerstva vnitra ČR, příslušníci Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci Policie ČR a Generálního ředitelství Cel České republiky.

Jednotlivé přednášky doplňovaly diskuse k řadě témat týkajících se boje proti krádežím motorových vozidel a související trestné činnosti – krádežím přepravovaného zboží, podvodům, padělání dokladů, legalizaci výnosů z trestné činnosti a pašování osob a věcí. Při jednotlivých prezentacích byly zmíněny případy mezinárodní policejní spolupráce, praktické zkušenosti získané při  vyšetřování autokriminality, její globální aspekty, ale také plány pro boj proti stávajícím i novým trendům páchání trestné činnosti v rámci této problematiky, mezinárodní policejní vzdělávání nebo účast na projektech EMPACT (Evropská multidisciplinární platforma proti kriminálním hrozbám).

Během jednání byly prodiskutovány priority pro expertní skupinu a stanoveny dílčí úkoly jejím členům za účelem utvoření přehledu národních zákonů a dalších právních aktů se vztahem k hlavním tématům konference. Během následujícího plenárního zasedání u příležitosti švédského předsednictví v Radě EU v březnu 2023 budou výsledky práce vyhodnoceny a následně bude CARPOL prosazovat přijetí vhodných legislativních opatření cestou LEWP (Pracovní skupina pro vymáhání práva) na úrovni EU tak, aby byly evropské úřady a policejní orgány schopny efektivně spolupracovat napříč kontinentem v boji proti organizované autokriminalitě.

Účastníci konference hodnotili projednávaná témata, zhodnocení priorit a stanovení úkolů sítě velmi kladně, neboť tato činnost navazuje na předchozí zasedání uskutečněné v Paříži a zároveň vystihuje účel, pro který byl CARPOL založen. Rovněž byla pozitivně hodnocena organizace a zajištění akce ze strany týmu policie a CZ PRES. Díky těmto úspěchům byla též posílena prestiž Policie ČR mezi zahraničními partnery.

kpt .Bc. Jiří Vorlíček, pplk. Mgr. Zdeněk Matoušek

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem