Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Senioři si mohou oddechnout. Zloději skončili za mřížemi.

LIBERECKO - Českodubským policistům se podařilo během velmi krátké doby zadržet dva pachatele, kteří mají na svědomí loupež a krádeže v Českém Dubu. 

Strach a neklid panoval v těchto dnech mezi obyvateli malého města v Podještědí, samotného centra Českodubska, v obci Český Dub. Během tří dnů zde dvojice zlodějíčků způsobila nemalý rozruch. Dva muži ve věku 49 a 20 let okradli v tomto týdnu dvě seniorky a na třetí krádež se připravovali.

Dvojice byla dobře sehraná. Starší muž dával vždy návod mladšímu z dvojice, vytipoval mu oběť a popřípadě s ním i vyčkal na místě krádeže. Mladší parťák páchal samotné krádeže. První krádež chystali v úterý 27. října 2015 okolo páté hodiny odpolední v Českém Dubu u prodejny potravin Na Žižkově. Vytipovali si oběť a vyčkávali společně necelou půl hodinu před prodejnou. Seděli na lavičce a měli v plánu, že mladší z dvojice vytrhne z ruky tašku či kabelku nějaké zákaznici, která vyjde z prodejny. Když se však žádné zákaznice dlouho nedočkali, oba dva se přesunuli k jiné prodejně, tentokrát do ulice U Svobody.

Kolem půl šesté téhož dne poblíž autoservisu a ubytovny v ulici Husova si vytipovali další oběť a vyčkávali. Když šla po ulici žena seniorského věku, mladší z dvojice přistoupil k ženě zezadu a snažil se ji vytrnou z levé ruky kabelku. Přestože žena kabelku aktivně bránila a pevně ji držela oběma rukama, mladík násilím kabelku ženě vytrhnul, přičemž upadla na zem. S ukořistěnou kabelkou pak prchal z místa pryč. Následně si z kabelky vzal finanční hotovost ve výši téměř 8 tisíc korun a kabelku i se zbylým obsahem vyhodil do popelnice. Peníze následně použili společně se svým starším parťákem pro svoji potřebu, tj. na živobytí a také na pár pivek v restauraci. Žena naštěstí neutrpěla žádné zranění.

Ve čtvrtek 29. října 2015 se podobná situace opakovala. Tentokrát si ke krádeži zvolili dopolední dobu. Za mostkem v městském parku okradli další seniorku. Mladší muž vytrhl ženě z levé ruky kabelku s knihami a utekl. Této ženě způsobil škodu přes 3 tisíce korun.

Českodubským policistům se na základě získaných dobrých popisů pachatelů a zároveň na základě výborné místní znalosti podařilo ve velmi krátké době oba muže zadržet. Mladší z pachatelů neunikl jejich pozornosti krátce po poslední krádeži. Ve čtvrtek v dopoledních hodinách si ho všimli  v centru městečka, nedaleko místa krádeže. Muže následně zadrželi a místním šetřením zjistili, že jeho starší parťák se právě nachází v jedné z restaurací v centru Českého Dubu. I on byl policisty překvapen. Oba muži následně skončili v policejní cele. Odcizené knihy policisté následně našli pohozené poblíž místa krádeže v křoví a předali je zpět jejich majitelce.

Případem se začali zabývat ve spolupráci s českodubskými policisty i liberečtí kriminalisté. Pro ně nebyli oba muži neznámými tvářemi, neboť mají za sebou již trestní minulost. Mladší z dvojice byl Okresním soudem v Liberci na počátku tohoto roku odsouzen za krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody a starší muž byl Okresním soudem v Praze odsouzen v červnu letošního roku pro zločin loupeže a přečin nebezpečného vyhrožování též k podmíněnému trestu odnětí svobody a pětiletému zákazu pobytu na území hlavního města Prahy.

Kriminalisté zahájili proti oběma pachatelům trestní stíhání, proti mladšímu z dvojice pro zločin loupeže a přečin krádeže a  staršího pachatele obvinili ze spáchání zločinu loupeže a přečinu krádeže formou účastenství jako návodce, za které jim však oběma hrozí až desetileté vězení. Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování dnes podal státnímu zástupci návrh na vzetí mladšího z dvojice do vazby. O vazbě se bude během následujícího víkendu rozhodovat. Druhý muž, který byl návodcem ke spáchání trestných činů, byl po provedených úkonech trestního řízení propuštěn na svobodu. Jeho trestní stíhání bude probíhat na svobodě.


30.10.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem