Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Čeští a polští policisté opět společně o bezpečnosti

KRAJ - V Rychnově nad Kněžnou se  konala další schůzka. 

Ve čtvrtek 18 května 2017 se sešli zástupci policejních útvarů z česko-polského pohraničí na další pravidelné schůzce k bezpečnostní situaci na obou stranách hranic tzv. Kladského pomezí. Tématem společného jednání v Rychnově nad Kněžnou byla opět vzájemná spolupráce ke zvýšení bezpečnosti v silničním provozu a stabilizaci situace v průmyslové zóně Kvasiny. 

letákLeták/Foto Policie ČRSchůzky se zúčastnil vedoucí Územního odboru Rychnov nad Kněžnou plk. JUDr. Zdeněk Hlaváček, vedoucí Územního odboru Náchod plk. Mgr. Radek Bohuslav, komendant Powiatowy Policji w Kłodzku insp. Mgr. Andrzej Sidorowicz-Radzikowski, jejich zástupci a s nimi také vedoucí jednotlivých dopravních inspektorátů obou zemí, npor. Rudolf Petřík z Rychnova nad Kněžnou,  npor. Pavel Hlaváč z Náchoda a podinsp. Robert Zaborowski z Klodzka.

Vedoucí funkcionáři ocenili dosavadní přínos společných hlídek v předchozích měsících a dohodli se na jejich pokračování.  Zejména vyzdvihli preventivní účinek těchto hlídek na řidiče jedoucí za hranice jak za turistikou, tak i za pracovními povinnostmi. Pro zvýšení důrazu na bezpečnost jízdy a dodržování dopravních předpisů se policisté obou států domluvili na kaskádovitém měření, kdy ve stejný čas na vybrané trase budou dopravní hlídky v obou státech měřit rychlost jízdy a kontrolovat dodržování pravidel silničního provozu. Řidič se tak na trase setká s hlídkou hned několikrát a pokaždé bude muset osvědčit, že to s dodržováním pravidel myslí opravdu vážně. V opačném případě ho budou čekat i několikanásobné sankce jak od Čechů, tak i od Poláků.

Aby se dopravní informace dostaly k co nejširší veřejnosti, Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zrealizovalo návrh a vytištění dvojjazyčného letáku v češtině a polštině. Čeští policisté společně s polskými kolegy už je v uplynulých dnech dnech začali distribuovat na místa, která navštěvují turisté a také cizinci, pracující v průmyslové zóně Kvasiny.

Zástupci českých a polských policistů hovořili také o dalších formách prevence protiprávního jednání a jejich prezentace, například na plakátovacích plochách na parkovištích průmyslové zóny.  Na závěr čeští ochránci zákona poděkovali svým polským kolegům za vstřícnost a navzájem si přislíbili účast na dalších společných aktivitách při ochraně životů, zdraví a veřejného pořádku českých i polských občanů.

por. Mgr. Eva Prachařová,
22. 5. 2017

vytisknout  e-mailem