Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Čeští i němečtí policisté se opět potkají s turisty na Šumavě

PLZEŇSKÝ KRAJ – Ve spolupráci se strážci Národního parku Šumava budeme pokračovat v projektu Jedna Šumava – dvojí pravidla. 

Dne 14. června 2024 se opět potkáme s turisty na šumavské Modravě při preventivní akci Jedna Šumava – dvojí pravidla. Jedná se o projekt zaměřený na návštěvníky Šumavy a jeho cílem je upozornit turisty na obou stranách hranic Šumavy na pravidla, která platí na jednotlivých územích a upozornit na rozdíly v zákonech dvou sousedních zemí. Tento projekt mohl vzniknout díky podpoře Krajského úřadu Plzeňského kraje, který je naším dlouhodobým partnerem a kterému tímto děkujeme. 

Akce se zúčastní policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje společně se svými německými protějšky, a také strážci Národního parku Šumava. V preventivním stánku se na návštěvníky budou těšit policejní preventisté a dopravní policisté, v okolí se pak budou pohybovat policejní cyklohlídky spolu se strážci Národního parku Šumava. Pro návštěvníky jsme si připravili spoustu preventivních aktivit, drobných dárků a užitečných rad, jak se správně chovat v mnohdy složitém terénu, ve kterém se můžeme snadno zranit nebo ztratit. Dbát bychom měli na bezpečnost svou, ale i ostatních návštěvníků, ať už na Šumavu zavítáme na kole, koloběžce, autem nebo pěšky. Ohleduplní bychom měli být i k samotné přírodě a dodržovat základní pravidla, abychom ji chránili.

V průběhu celého roku realizujeme několik pátracích akcí po osobách, které se na Šumavě ztratí. Aby jich bylo co nejméně, proto budeme s turisty a návštěvníky mluvit o správném a hlavně bezpečném chování v tomto chráněném území nejen tento týden, ale i v budoucnu.

Ve stejný čas se mohou návštěvníci Šumavy setkat s našimi kolegy také na území Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, kteří se s námi na projektu podílejí.

Součástí tohoto projektu jsou také informační letáky, ve kterých jsou sdělení pro turisty v českém i německém jazyce, mapa Šumavy s vyznačenými body záchrany, čísla tísňových linek a další potřebné informace. Ty mohou lidé získat i ze samolepek s QR kódy, které jsou umístěné v infocentrech. Jelikož leták, stejně jako celý projekt, vznikl před poslední novelou zákona č. 361/2000 Sb. o povozu na pozemních komunikacích, je v něm uvedena informace, že řidič motorového vozidla musí mít u sebe řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla. Tato povinnost od 1. ledna letošního roku již neplatí. Stejně tak doklad o pojištění vozidla může řidič při kontrole předložit v elektronické podobě.

I v souvislosti s událostmi z uplynulých dní přidáváme několik rad, které by měli dodržovat všichni návštěvníci:

  • Nepřeceňujte své síly.
  • Pokud užíváte pravidelně léky, mějte je při sobě.
  • S sebou si vezměte dostatečně nabitý mobilní telefon, abyste si v případě potřeby mohli zavolat pomoc.
  • Naplánujte si trasu, kterou se vydáte. Můžete také využít aplikaci na sdílení své polohy, kterou si nainstalujete do svého mobilního telefonu.

    Jedna Šumava - dvojí pravidla - Policie České republiky



    por. Bc. Iva Vršecká
    13. června 2024

vytisknout  e-mailem