Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Četnická místnost

KLATOVY - Historie četnictva 

     Ve čtvrtek 9. května 2013 byla v dopoledních hodinách slavnostně otevřena "Četnická stanice" v budově územního odboru Policie ČR v Klatovech. Tohoto otevření se zúčastnili zástupci policie Plzeňského kraje i územního odboru Klatovy, zástupci městského úřadu i dalších institucí a příbuzní bývalých četníků, kteří vykonávali službu na Klatovsku a podařilo se tyto vyhledat.     
     Pro veřejnost byla četnická výstava otevřena v sobotu 11. května v době od 9.00 do 16.00 hodin a několik desítek zájemců tuto navštívilo.
      Expozice "Četnická stanice Klatovy" představuje kancelář velitele stanice z období let 1935 – 1938, jejíž vybavení odpovídá předpisu z roku 1927.
Dále je expozice doplněna čtyřmi výstavními panely popisujícími historii četnictva na Klatovsku v letech 1850 – 1945, strukturu četnictva na Klatovsku, specializované útvary četnictva jako jsou pátrací stanice, pohotovostní oddíl apod..
Poslední panel připomíná oběti z řad četnictva, tedy četníky padlé při výkonu služby a v období podzimu 1938 a dále četníky popravené v období Protektorátu Čechy a Morava.    
      Zřizovatelé expozice se snaží zdokumentovat historii četnictva na Klatovsku v letech 1850 – 1945 a dohledat dokumenty a zejména fotodokumentaci k jednotlivým, zde sloužícím četníkům.
     V budoucnu členové klubu dále plánují posunout bádání v historii bezpečnostních sborů na Klatovsku až do současnosti.   

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

13.5.2013

vytisknout  e-mailem