Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Četnická stanice s novou expozicí

KLATOVY - Pro návštěvníky byla připravena místnost podřízeného mužstva a vývoj četnického vzdělávání. 

Expozici mapující historii četnictva na území okresu Klatovy, policisté a zároveň členové spolku v roce 2013, otevřeli po několika letech příprav. Uvedená výstava byla vytvořena a zpřístupněna se souhlasem vedení Územního odboru Policie ČR v Klatovech i Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Jedná se o jednu místnost, kterou členové klubu upravili do podoby kanceláře velitele stanice a čtyři informační panely. První seznamuje návštěvníky s obecnou historií četnictva v letech 1850 - 1945, druhý s historií četnictva na Klatovsku ve stejné době, třetí popisuje organizační články četnictva fungující na okresu Klatovy a poslední je věnován památce padlých a popravených četníků, kteří na okrese Klatovy sloužili nebo se zde narodili.

Vzhledem k umístění expozice v budově územního odboru, hledali členové spolku způsob, jakým ji přiblížit širší veřejnosti. A tak vznikly akce Dny otevřených dveří na četnické stanici. Původně zpřístupnění veřejnosti uspořádali u příležitosti Státního svátku 28. října. Od loňského roku  zvolili datum 26. listopad. Tehdy v roce 1918 přísahalo četnictvo zdejšího okresu věrnost nově vzniklé republice.  

Stálá expozice je každý rok rozšiřována o doplňkovou výstavu, která návštěvníky seznamuje s konkrétními četnickými tématy. Občané, tak mohli vidět kostýmy a  rekvizity ze seriálu Četníci z Luhačovic, seznámili se s vývojem uniforem bezpečnostních sborů Československé i České republiky v období 1918 – 2015 nebo si mohli prohlédnout zbraně, které tyto sbory měly ve výzbroji.

V letošním roce proběhl Den otevřených dveří 2019 koncem měsíce listopadu. Pro návštěvníky připravili překvapení v podobě nově upravené trvalé expozice, kdy kancelář velitele stanice nahradila tzv. kasárna podřízeného mužstva.

Jako téma doplňkové výstavy příznivci zvolili četnické vzdělávání, kde návštěvníky seznámili s formou a způsobem vzdělávání u Československého četnictva v letech 1918 – 1945.

Pokud Vás naše expozice zaujala, můžete nás navštívit při dalším Dnu otevřených dveří 2020 ve dnech 28. – 29. listopadu 2020.

por. Bc. Miloš Skořepa

nprap. Ladmanová Dana

5. prosince 2019 

Odkazy do noveho okna

Knihy pro četnictvo

Knihy pro četnictvo 

Detailní náhled

Učebnice

Učebnice 

Detailní náhled

Příručky pro četníky I.

Příručky pro četníky I. 

Detailní náhled

Příručky pro četníky II.

Příručky pro četníky II. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem