Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chatky před zloději neobstály

Dvě vykradené chaty se škodou za 82.000 korun 

Již každoročně se s nastupujícím chladným počasím objevuje stále se opakující trend zlodějů, kteří se zaměřují na vykrádání „zazimovaných“ rekreačních objektů. Dvě vloupání koncem listopadu zadokumentovali i novobydžovští policisté.
 
vloupání Petrovicevloupání Petrovice
První se odehrál v obci Petrovice na bydžovsku, kde si neznámý lapka vyhlédl rekreační chatu. Majitel obydlí případ na policii oznámil ve čtvrtek (25. 11. 2010) odpoledne, po telefonickém upozornění jednoho z místních občanů. Na místo dorazila policejní hlídka, která ohledáním místa činu zjistila, že se zloději zřejmě nepodařilo dostat přímo do chaty, a tak zkusil své štěstí u dřevěné kůlny. Násilně odstranil zámek na kůlně a cestu k lupu měl volnou. Uvnitř se mu nejvíce zalíbilo elektrické nářadí, a tak si postupně odnesl tři pily, dvě vrtačky, obráběcí stroj, křovinořez, dvě brusky, hoblík a čerpadlo. Se svým lupem se však nespokojil, a tak ještě násilím vnikl do nedaleké garáže, kde sebral sekačku na trávu, malý motocykl a kompresor. Zloděj svým protiprávním jednáním způsobil majiteli objektu škodu za téměř 78.000 korun. Okradený chatař policistům vypověděl, že společně se svou manželkou před deseti dny chatu opustil. Před tím ještě chatku i přilehlé budovy řádně zabezpečil. Uložené věci byly v pořádku na svých místech. Muži zákona v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Pokud se podaří neznámého lapku vypátrat, hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.
 
chatka poblíž Nového Bydžovachatka poblíž Nového Bydžova
Oznámení o druhém vloupání do rekreačního objektu přijali bydžovští policisté rovněž odpoledne (25. 11. 2010), kdy se na ně s žádostí o pomoc obrátil majitel chatky. Tentokrát před zlodějem neobstála chatka poblíž Nového Bydžova. Policejní hlídka na místě provedla řádné ohledání a zjistila, že neznámý lapka násilím vnikl nejen do chatky, ale také do dvou přilehlých dřevěných kůlen. Uvnitř bral vše, co mu přišlo pod ruku. Majitele tak změnilo například jízdní kolo, dvě nerezové pánve, starý televizor nebo čalouněné křeslo a další věci. Zloděj tak svým protiprávním jednáním způsobil škodu, kterou chatař stanovil na 4.600 korun. Do protokolu vypověděl, že před několika dny chatu kontroloval. Uložené věci byly na svých místech a v naprostém pořádku. Jinak tomu však bylo, když se k chatě vrátil a zjistil návštěvu nezvaného hosta. Policisté případ zadokumentovali a současně zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
 
 
Policisté upozorňují majitele rekreačních chat a chalup, aby své objekty i přes zimu občas zkontrolovali a před odchodem řádně zabezpečili. Uložené cenné věci mohou zlákat zloděje, který chatku bez okolků navštíví. Okradení chataři leckdy na vloupání přijdou až v jarních měsících, kdy opět začíná sezóna.
por. Marta Trávníčková
3. prosince 2010 foto - PČR
 
Více informací: Jak zabezpečit rekreační objekt
Odkazy do noveho okna

chatka poblíž Nového Bydžova

chatka poblíž Nového Bydžova 

Detailní náhled

vloupání  Petrovice

vloupání Petrovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem