Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chaty lákají zloděje

LIBEREC - Další z nich skončil za mřížemi. 

Právě nyní nastává období, kdy chataří své víkendové domy zazimovávají před příchodem zimy. Jejich návštěvy nejsou na chatách a chalupách tak časté, a proto se policisté, více než v jiném ročním období, zaměřují na kontroly těchto objektů. Ne vždy se podaří všechny případy objasnit, koncem října ale byli policisté při kontrolách chatových oblastí velmi úspěšní. Přímo v chalupě na Českodubsku, v obci Javorník, zadržela policejní hlídka 37letého muže, který se krátce předtím do chalupy vloupal. Díky policistům nestačil nic odcizit, způsobil pouze škodu za tisíc pět set korun na zařízení, které poškodil při vloupání.

Policisté tak díky zadržení tohoto muže, který neměl svůj vlastní domov, objasnili sérii případů vloupání do rekreačních objektů. Podařilo se zadokumentovat, že od července do konce října se měl vloupat do dvaceti chat a chalup, zejména na Českodubsku, ve Vratislavicích a ve Vesci do zahradních chatek. Do některých se vrátil i dvakrát. Policisté již nyní ale dokumentují další desítku případů, které by měl mít 37letý muž na svědomí.

Na své "výpravy" jezdil 37letý muž s kletrem na zádech a přemisťoval se městskou hromadnou dopravou nebo pěšky. V chatách bral většinou takové předměty, které se mu vešly do jeho zavazadla na zádech. Tedy drobnější zahradní techniku, elektrické nářadí, mobilní telefony, jídlo. Vše pak rozprodal po různých restauracích a hernách, a to většinou ještě týž den, kdy chalupu vykradl.  Z chalup vzal věci za téměř tři sta tisíc korun, jejich prodejem utržil zhruba třicet tisíc korun.

Muž měl velmi specificky zpracovaný plán, kdy a jak se má do chalup vloupat. Chodíval většinou po víkendu, nejčastěji v pondělí, v dopoledních hodinách. Věděl, že chalupy budou většinou po víkendu opuštěné. A navíc se v chalupách choval velmi  "úsporně" i ve vztahu k jejich majitelům. V chatách totiž nezpřehazoval věci, ba naopak. Nedělal žádný nepořádek, takže mnohdy ani poškození hned nepoznali, že měli v chalupě neznámého návštěvníka.

37letý muž již čelí obvinění z přečinu krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Vzhledem k tomu, že byl předpoklad, že ve své trestné činnosti bude pokračovat (navíc v minulosti byl za majetkovou trestnou činnost odsouzen), podal policejní komisař návrh na uvalení vazby. Vazební důvody soud akceptoval. Za své skutky může být, v případě uznání viny, odsouzen až k pěti letům odnětí svobody.

Případy vloupání do rekreačních objektů v Libereckém kraji
Během ledna až října letošního roku bylo v Libereckém kraji nahlášeno 322 případů vloupání do rekreačních objektů. Nejvíce na Jablonecku (106), dále pak v České Lípě (84) a v Liberci (82). Naopak nejméně těchto případů bylo nahlášeno na Semilsku, a to 60. Průměřná objasněnost byla kolem třiceti procent.

Za stejné období roku 2009 řešili policisté v celém Libereckém kraji 242 případů vloupání do rekreačních objektů. Nejvíce na Českolipsku (88), na Semilsku (57) a v Jablonci nad Nisou (50). V Liberci řešili policisté 47 případů. Objasněnost se v roce 2009 blížila 36ti procentům.

 

por. Bc. Vlasta Suchánková
e-mail: tiskova.krplb@mvcr.cz
tel.: 974 461 207
16. 11. 2010

 



 

vytisknout  e-mailem