Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chaty v Habarticích vykrádali místní

LIBEREC - Pod svícnem bývá největší tma. 

Frýdlantští policisté se v posledních měsících potýkali s několika případy vloupání do rekreačních chalup, a to zejména v obci Habartice. Během zhruba dvou měsíců byly vykradeny tři chalupy.
 
Jedno z prvních vloupání bylo oznámeno v polovině října. Do chalupy v Habarticích se zloděj dostal přes okno a z interiéru vzal bezmála dvě stě metrů měděných kabelů, dále pak cca sto metrů kabelů na pevnou instalaci. Zmizely také veškeré instalatérské pomůcky, měděné trubky, čerpadla, motorová pila, filtrace k bazénu a spousta dalších věcí, jejichž hodnota dosahovala dvaceti tisíc korun.
 
Další z případů byl nahlášen v druhé polovině října. Z chalupy, v které byli její majitelé naposledy koncem září letošního roku, chyběla umyvadla, záchodové mísy, ale i elektroinstalaci či deky. Po oznámení tohoto vloupání bylo o dva dny později nahlášeno další. Pachatel se do chalupy opětovně vloupal – vytrhal latě, kterými majitel zabezpečil dveře po prvním vloupání - a připravil si k odcizení kamna na tuhá paliva. Způsobená škoda přesahovala částku dvacet tisíc korun.
 
K dalšímu vloupání došlo v první dekádě listopadu. Tentokrát se jednalo o neobydlený a vyklizený dům, opět v Habarticích. Ale i přesto si zloděj z domu některé věci odnesl. Odštípal kabely od jističů, a ty pak vytrhl ze zdi. Způsobená škoda – přes osm set korun.
 
Frýdlantští kriminalisté se všemi případy velice intenzívně zabývali. Jejich vlastní činností se jim podařilo všechny popsané případy objasnit a zjistit konkrétní pachatele. Jednalo se o dva místní muže ve věku 25 a 33 let, kteří se policistům k vloupáním doznali. Veškeré věci, které v chalupách nakradli, prodávali ve sběrných surovinách v sousedním Polsku. Muži navíc spoléhali na mezi lidmi rozšířené, i když nepodložené tvrzení, že trestnou činnost tohoto druhu páchají na Habarticku zejména občané sousedního Polska. Opak byl ale pravdou. Oba muži beze zbytku naplnili rčení, že „pod svícnem bývá největší tma.“
 
Oba muži si již převzali usnesení o zahájení trestního stíhání, ve kterém je policejní komisařka viní z přečinu krádeže a porušování domovní svobody, za což jim hrozí až dvouleté tresty odnětí svobody.
 
Každý z mužů má za sebou trestní minulost. Mladšího z nich odsoudil v loňském roce liberecký soud za krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce dvanácti měsíců se zkušební dobou do letošního roku. Druhý z pachatelů byl v loňském roce odsouzen za opakované krádeže k trestu obecně prospěšných prací v počtu dvě stě hodin. Ty do současné doby nevykonal . . . . . . .
 
 
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
13. 11. 2012
 
 
 
 
 
                                                                                                                    
 

vytisknout  e-mailem