Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chaty v hledáčku zlodějů

LITOMĚŘICE – Opuštěné objekty lákají zloděje; Kabelku nehlídala; Nevydařený lup 


Do zazimované chaty na Úštěcku se v nedávné době vloupal neznámý pachatel. Násilným způsobem vnikl do objektu a odnesl si televizní přijímač, motorovou pilu a travní sekačku. Majitel objektu vyčíslil škodu na více než 23 tisíc korun. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a porušování domovní svobody.
 

Vloupání do rekreačního objektu zaznamenali také policisté na Liběšicku. Po rozbití skleněné výplně okna si neznámý lapka z chaty odnesl starožitné předměty. Škoda přesahuje 4 tisíce korun.
 

I lovosičtí policisté se zabývají násilným vniknutím do zazimovaného rekreačního objektu v zahrádkářské kolonii pod Lovošem. Neznámý pachatel v průběhu uplynulého týdne vysadil vstupní branku na pozemek a dále vnikl za použití násilí do rekreační chaty. Jeho kořistí se stala pojistková skříň a elektrické rozvody. Majitel objektu vyčíslil škodu na více než 3 tisíce korun.
 

V zimním období krádeží vloupáním do rekreačních objektů přibývá. Zloději za použití násilí vniknou do chaty či chalupy dveřmi nebo oknem. Bezdomovci hledají v chatě zázemí. Většinou jim postačí, když uvnitř naleznou něco k snědku a teplé peřiny. Druhou skupinou jsou zloději, kteří se zaměřují na majetek. Z rekreační chaty pak odnesou nebo odvezou cenné věci, které zde naleznou. Poté se je snaží zpeněžit ve sběrně nebo třeba v bazaru.
 

Proto je důležité dodržovat některá doporučení, která mohou pachatele od krádeže odradit.

  •  V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstup do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a   uzamykatelnými okenicemi.
  •  Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě nebo chalupě cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.
  •  Když máte možnost, požádejte trvale bydlící sousedy, aby vám na vaši chatu či chalupu dohlédli.
  •  Vyšším standardem je určitě elektronická ochrana, jejíž využití samozřejmě záleží na zvážení majitele.
  •  V okolí objektu nenechávejte žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.
  •  Pokud vás zloděj vykrade, nikdy nevstupujte do objektu a neprodleně volejte policii. Zničili byste stopy, které jsou klíčem k dopadení pachatele.

Kabelku nehlídala
Na svou neopatrnost doplatila o víkendu mladá žena při nákupech v centru Litoměřic. V obchodě s ošacením si odložila svou kabelku a věnovala se výběru zboží. Toho využil zřejmě neznámý lapka, který se v nestřeženém okamžiku do kabelky podíval a přivlastnil si mobilní telefon. Škoda je vyčíslena na 15 tisíc korun. Po pachateli krádeže pátrají litoměřičtí policisté.
 

Nevydařený lup
Při krádeži benzínu z vozidla byl zřejmě o víkendu vyrušen neznámý pachatel v Libochovicích. V nočních hodinách provrtal palivovou nádrž zaparkovaného vozidla a pohonné hmoty přečerpal do připraveného kanystru, který odnést nestihl a zanechal jej opodál. Majitel vozidla předběžně vyčíslil škodu na 2 tisíce korun, případ je vyšetřován jako přečin krádeže, za který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dvě léta. 

Litoměřice, 19. 2. 2014, nprap. Pavla Kofrová
tisková mluvčí
Preventivně informační skupina Litoměřice
tel.: +420 974 436 208
e-mail: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz
 

vytisknout  e-mailem