Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chaty vykrádali bratři

TEPLICE - Série vloupání do chatek objasněna; V bytě neměl co dělat... 

Chaty vykrádali bratři
     Policisté dopadli dva muže ve věku 20 a 27 let, kteří na horách vykrádali rekreační objekty. Jednalo se o bratry, kteří se v katastru obce Moldava dopustili od ledna do února nejméně pěti vloupání. Z chat a kůlen kradli vše, co mělo nějakou hodnotu. Poškozené připravili o zahradní nářadí, elektroniku, peníze, nebo sportovní vybavení. Z jedné chatky odnesli i vzduchovku, z další zase dva airsoftové samopaly.
     Nezůstali ale jen o vloupání do objektů. V polovině února natankovali na benzínové čerpací stanici do osobního vozidla a připravených kanystrů 68 litrů benzínu a 44 litrů nafty a ujeli bez zaplacení. O týden později na Moldavě odcizili ze zaparkovaného motorového vozidla přední registrační značku, připevnili ji na jejich auto a na benzínce opět natankovali skoro 40 litrů pohonných hmot, za které nezaplatili.
     Bratři mají na svědomí také vloupání do kůlny ze začátku března. V teplické zahrádkářské kolonii chtěli odcizit železný šrot, vyrušili je ale policisté, kteří oba lapky po krátké honičce dopadli.
     Celkem povedení bratři okradli své oběti o majetek v hodnotě 126 tisíc korun, oba byli obviněni z přečinů krádeže, krádeže ve stadiu pokusu a porušování domovní svobody, za které jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
 
V bytě neměl co dělat
     Z přečinů krádeže a porušování domovní svobody je podezřelý 56letý muž. Loni o prázdninách přespával po předchozí domluvě v bytě u svých vzdálených příbuzných, neměl ale klíče, a tak do bytu chodil přes lodžii a balkon. Když byl jednou sám doma, začal „šmejdit“ po bytě a zjišťovat, co mají známí doma zajímavého. Ze skříně jim pak odcizil album s rodinnými fotografiemi a litografiemi, které se následně pokusil prodat. Litografie, které měly přibližnou hodnotu kolem 10 tisíc korun, ale nikdo nechtěl, a tak je i s albem zahodil.
     Na nějakou dobu pak odjel za hranice, a když se vrátil, vydal se znovu přes zasklenou lodžii do bytu. V době měsíční nepřítomnosti se ale jeho příbuzná odstěhovala a v bytě už neměl co dělat. To ale muž podle výpovědi nevěděl, a tak si v kuchyni uvařil polévku a kávu, převlékl se, špinavé kalhoty hodil do pračky a potom odešel pryč. Když se majitelka bytu vrátila domů, domnívala se, že se k ní někdo vloupal. Začala prohlížet své věci a zjistila, že zmizelo album s litografiemi, proto vše oznámila na policii.
     Trvalo několik měsíců, než policisté případ „rozmotali“ a zjistili, jak vše proběhlo. Nezvanému návštěvníkovi bytu, ve kterém navíc kradl, sdělili podezření z přečinů, za které trestní zákoník stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Nepoučitelný zloděj
     Až tři roky za mřížemi může strávit 32letý muž, kterému policisté sdělili podezření ze dvou přečinů krádeže. Včera po obědě odcizil v teplickém hobby marketu značkovou sekeru v hodnotě téměř jeden tisíc korun, kterou si schoval pod bundu a aniž by zaplatil, prošel pokladní zónou. Neušel ale pozornosti pracovníka ostrahy, který lapku předal policistům, kteří ho převezli na služebnu.
     Jakmile ho po všech potřebných úkonech propustili, muž se vydal do další prodejny, kde si pod bundu ukryl téměř tři desítky balení čokoládového krému v hodnotě 149 korun a aniž by zboží uhradil, opět se pokusil z prodejny odejít. Také zde byla ostraha pozorná a tak zloděj putoval pouhých 30 minut po propuštění zpět na policii.
     Protože byl nepoučitelný recidivista v minulosti několikrát trestně stíhán nejen u nás, ale i v sousedním Německu, kde byl za majetkovou trestnou činnost také odsouzen, bylo jeho jednání kvalifikováno jako trestný čin, kterým se bude zabývat teplický soud.
 
 
Teplice, 26. 3. 2013, nprap. Bc. Daniel Vítek
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem