Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Chlapce srazilo při přecházení auto

VSETÍNSKO: Před přecházením přes přechod pro chodce se nerozhlédl a vběhl přímo pod auto.  

Dopravní nehoda se stala krátce před půl čtvrtou odpoledne na ul. Rožnovská ve Valašském Meziříčí. Z dosavadního šetření vyplývá, že dvanáctiletý chlapec se před přecházením přes přechod pro chodce nerozhlédl a vběhl na přechod bezprostředně před přijíždějícím vozidlem zn. Peuget. Čtyřiatřicetiletá řidička chlapce zaregistrovala, začala brzdit, ale střetu již nedokázala zabránit. Chlapec po nárazu upadl na vozovku. Řidička zastavila a spěchala za ním zjistit, zda není zraněn. Chlapec sice tvrdil, že mu nic není, ale řidička ho pro jistotu odvezla k lékařskému ošetření. I když chodec neměl žádné viditelné známky zranění, ponechali si ho v nemocnici na pozorování. Alkohol byl u řidičky vyloučen dechovou zkouškou.  

 
Jaké jsou povinnosti chodce při přecházení vozovky?
 
Pokud je blíže než 50m přechod pro chodce, musí ho chodec využít. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Na přechodu se nesmí bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Mimo přechod je dovoleno přecházet silnici jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se musí chodec přesvědčit, zdali může silnici přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.
 
A jaké má povinnosti řidič u přechodu pro chodce?
 
Řidič je povinen umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo.
  
Nehody na přechodech v roce 2010
 
Za rok 2010 evidujeme 7 dopravních nehod na přechodech pro chodce, z nichž tři zavinili chodci, tři řidiči a na jedné nesou vinu oba účastníci silničního provozu. Při střetech jeden chodec zemřel, dva byli těžce zraněni a čtyři lehce. Ze sedmi nehod se pět stalo ve Valašském Meziříčí, po jedné pak ve Vsetíně a Rožnově p. R.  Ve většině případů byli na přechodech pro chodce sraženi lidé ve věku nad 55 let. Pouze dvakrát byla účastníky nehody mládež do 18 let. V jednom případě to byl jedenáctiletý chlapec a pak sedmnáctiletá dívka. Oba dopravní nehody zavili.   
 
Jelikož jednou z priorit policie je bezpečnost chodců, a to především dětí, dohlíží policisté každé ráno u přechodů pro chodce v okrese Vsetín na bezpečné přecházení nejmladších účastníků silničního provozu.
 
 

25. ledna 2011, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem