Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Chodci – buďte vidět!

Český Krumlov – Je to pořád stejné – chodci nedbají o svou bezpečnost a spoléhají na to, že si jich řidič všimne včas. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Českokrumlovsko je krajem, kde je pohyb chodců na denním pořádku. Místní obyvatelé chodící mezi malými obcemi, či po okrajích větších obcí a měst, turisté pochodující na Kleť v okolí Lipna či na jiném krásném místě u nás, ale ve většině případů nerespektují silniční zákon, ani zdravý selský rozum…
 
Potkat chodce, který má na oblečení alespoň jeden reflexní prvek a jde po správné, tedy levé straně vozovky (samozřejmě pokud není kolem silnice chodník) je zázrak. Většinou chodí zády k autům, tudíž vpravo, mají tmavé oblečení a mnozí z nich i sluchátka v uších. Jejich orientace vůči (za jejich zády) blížícímu se autu je tedy téměř nulová a řidič přijíždějícího vozidla má díky absenci reflexních prvků jen několik málo metrů na zaznamenání chodce a na jeho bezpečné objetí.
 
Je známo, že tmavé oblečení řidič zaznamená o mnoho později než světlé, případně reflexní, a to platí i ve dne. Za šera či ve tmě je možné chodce v tmavém oblečení zaznamenat na 18 metrů, v bílém či žlutém už na 37- 55 metrů a s reflexními prvky dokonce na 200 metrů. Pokud k tomu přičtete rychlost vozidla a možnost reakce řidiče ve vteřinách, je evidentní, že tyto prvky, případně malé světýlko, tzv. blikačka v ruce či na batohu mohou do slova a do písmene zachránit chodci život.
 
Také dvě maminky s kočárky, které zasahují téměř do poloviny jízdního pruhu, či neuspořádaná parta seniorů či naopak omladiny, klábosící za pochodu z výletu či směrem do místní hospůdky řidičům na klidu nepřidají.
 
Paradoxem je, že většina těchto hříšníků jsou sami řidiči a pokud změní status chodce za řidiče, začnou ostatním neopatrným chodcům spílat za jejich chování…
 
V nadcházejícím období, kdy je ráno dlouho šero a večer brzy tma, mlhy, zataženo, déšť a další rozmary počasí zhoršují viditelnost, toto nabádání platí dvojnásob, a to pro malé děti i dospěláky – chodci, buďte vidět, dodržujte pravidla pohybu po silnicích bez chodníků a zvyšte tak pravděpodobnost vašeho šťastného návratu domů!
 
Graf - chodci ve tmě - 280x....jpg
Obrázek chodci ve tmě.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tři základní rady ke zvýšení viditelnosti.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Bc Michaela Svobodová, pcrckpis@mvcr.cz
18. října 2012

vytisknout  e-mailem