Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Chodci někdy nedodržují pravidla

BŘECLAVSKO: Dopravně bezpečnostní akce proběhnou i v našem regionu.  

Břeclavsko - Dopravní nehodovost s účastí chodců má bohužel negativní vývoj. S ohledem na tuto skutečnost se v následujících dnech policisté více zaměří právě na uvedenou rizikovou skupinu. Je známo, že chodci jsou účastníky silničního provozu, ovšem s dodržováním některých pravidel si nedělají příliš těžkou hlavu. Často na svoji neopatrnost doplatí, neboť v provozu patří k těm nejzranitelnějším. Během letošního roku došlo v našem regionu k 8 dopravním nehodám, kde figuroval chodec či chodkyně. S lehkým zraněním vyvázli čtyři, s těžkým tři a bohužel jedna nehoda dopadla tragicky – v polovině února byla v Popicích smrtelně zraněna pětatřicetiletá chodkyně, která vstoupila náhle do jízdní dráhy řidiči škodovky. Ten již nedokázal střetu zabránit a došlo k havárii.
Nejvíce chyb se chodci dopouštějí zejména při přecházení vozovky. Přitom platí pravidla, která jsou jasně stanovena. Je-li blíže než 50 metrů křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.
Vzhledem k tomu, že se s nekázní chodců řidiči stále potýkají, proběhnou příští týden dopravně bezpečností akce. Policisté i na Břeclavsku budou dohlížet na správné přecházení a dodržování ostatních pravidel silničního provozu. Výjimkou nebude ani skrytý dohled, kdy policejní hlídky budou v civilním oblečení.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 15. května 2012

vytisknout  e-mailem