Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Chodci nerespektují zákaz vstupu na koleje

BLANSKO-VYŠKOV: Železniční policie odhalila prohřešky v Blansku i ve Vyškově. 

   Kratší cesta a pohodlnost u mnohých chodců vítězí nad obavou o vlastní bezpečnost. Přesvědčili se o tom v pátek 11. května policisté železniční policie, kteří v Blansku na nádraží a ve Vyškově kontrolovali, zda chodci nevstupují do kolejiště v místech, kde je to zakázáno.

  Během kontrol policisté v blízkosti vyškovského nádraží pokutovali za vstup do míst, kde to drážní zákon zakazuje, pětadvacet chodců. Někteří z nich si krátili například cestu přes koleje dírou v plotě, přestože jen o pár desítek metrů dál mají možnost dostat se na druhou stranu železnice podchodem.

  O moc lepší situace nebyla ani na vlakovém nádraží Blansko - Macocha, kde se přímo přes koleje na nástupiště vydalo 16 lidí. Neodradil je ani fakt, že na nástupišti viděli policisty v uniformách, ani to, že na zákaz vstupu do kolejiště upozorňují všude informační tabule a hlášení výpravčích. Přímo k nástupištím přitom vede podchod. Na tomto nádraží se přitom v květnu před dvěma roky stala tragická nehoda. V místě, kde je to zakázané, přecházela mladá maminka se synem. Na poslední chvíli zpozorovala, že se přímo k synovi blíží vlak, stihla jej ještě vystrčit z kolejistě, sama však na místě po střetu s vlakem zemřela.

  Neukázněným chdcům policisté většinou uložili pokuty ve výši 100,- Kč.

  O tom, že podobné kontroly mají smysl, svědčí i statistky za první čtvrtletí loňského a letošního roku. Vloni na jižní Moravě v této době zemřelo na kolejích 8 lidí, z toho čtyři spáchali sebevraždu a další čtyři srazil vlak nečekaně. V letošním roce za první čtvrtletí na jihu Moravy zemřeli na kolejích 4 lidé, všichni čtyři však na koleje vstoupili se sebevražednými úmysly.

  por. Mgr. Iva Šebková, 11.5.2012

vytisknout  e-mailem