Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Chodil s pistolí za pasem

Prachatice – I když se nakonec ukázalo, že se jedná o dětskou hračku, cizinec s ní vzbuzoval v lidech důvodnou obavu. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Ve čtvrtek před 13:00 hodinou přijala tísňová linka Policie České republiky oznámení od jednoho řidiče, že na přechodu pro chodce v ulici Nebahovská v Prachaticích viděl muže, který měl za pasem kalhot viditelně zastrčenou zbraň. Krátce po 13:00 hodině už volal další oznamovatel, že vidí, jak muž stejného popisu, míří zbraní na odstavenou prázdnou vlakovou soupravu na vlakovém nádraží v Prachaticích. Po neznámém muži vyrazila ihned pátrat, jak speciální prvosledová hlídka prachatických policistů, tak i městští strážníci, kteří obdrželi obdobné oznámení o totožném muži, který byl se zbraní spatřen v jedné z prodejen v ulici Pod Branou. V tu dobu již na místo události mířili další policejní hlídky, včetně policistů okolních obvodních oddělení a psovoda.

Podezřelou osobu se nakonec podařilo, během krátké doby, vypátrat městským strážníkům v parku Parkán, kteří muže za použití donucovacích prostředků zpacifikovali. Skutečně u něho zbraň, strčenou na zádech za pasem, našli. Ohledáním zbraně zjistili, že se jedná o dětskou plastovou hračku ve tvaru pistole. Osobu ztotožnili, a to jako cizince bez domova, kterého vzápětí eskortovali na obvodní oddělení policie.

Děkujeme veřejnosti, že takhle pohotově reagují na podezřelá jednání osob v jejich blízkém okolí. Je třeba si uvědomit, že viditelně nošená zbraň na těle či manipulace s ní, může v lidech vyvolat důvodnou obavu o jejich život a zdraví, což je protizákonné, i když se nemusí přímo jednat o zbraň, podléhající Zákonu o střelných zbraních a střelivu č. 119/2002 Sb..

Případ přestupku proti občanskému soužití bubou prachatičtí policisté předávat k projednání do správního řízení.  

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

9. února 2024

Odkazy do noveho okna

Zajištěná plastová pistole

Zajištěná plastová pistole 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem