Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Chodíme v tmavém

VSETÍNSKO: V Rožnově pod Radhoštěm jsme se podívali na viditelnost chodců. 

Včerejší podvečer v Rožnově pod Radhoštěm byl deštivý, mlhavý, zkrátka ideální počasí se podívat na to, jak jsme jako chodci vidět. Mnoho šancí řidičům nedáváme, v oblibě jsou převážně tmavé a nevýrazné barvy oblečení, lidé s nějakým reflexním prvkem na sobě byli výjimkou.
Na několika místech jsme proto společně s krajským koordinátorem BESIPu oslovovali chodce a nabízeli jim řešení zvýšení jejich viditelnosti v silničním provozu. Možností je více, od reflexních pásek přes nálepky a přívěšky po nákupní tašku s reflexním pruhem. I při výběru oblečení se můžeme zaměřit, zda-li obsahuje nějaké reflexní prvky. Krajský koordinátor BESIPu pan Zdeněk Patík se k dané problematice vyjádřil : „Chodec, který užívá reflexní doplňky je viditelný až ze vzdálenosti  200 metrů. Nejlépe viditelná barva je potom bílá, ale ta jde vidět na pouhých 55 metrů.“
V loňském roce jsme v okrese Vsetín evidovali celkem třicet šest dopravních nehod s chodci. Jejich následky nebyly malé, tři chodci přišli o život, devět jich bylo zraněno těžce a dvacet jedna lehce. Letos již máme osm případů, kdy účastníkem dopravní nehody byl chodec. Dva byli zraněni těžce, pět lehce a jen jeden chodec byl bez zranění. Použitím viditelného oblečení, a to i přes den dáváme řidičům větší šanci nás vidět a tím i větší možnost reagovat na naši přítomnost v silničním provozu.

 

2. března 2012, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

Odkazy do noveho okna

Chodci 1

Chodci 1 

Detailní náhled

Chodci 2

Chodci 2 

Detailní náhled

Reflexní věci

Reflexní věci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem