Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chráněné objekty

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

1. Jaký rozsah zajišťování bezpečnostni navrhl policejní prezident pro všechny chráněné prostory a objekty zřízené dle § 48 (2) Zákona o Policii ČR (273/2008 Sb.) v katastrálním území Hradčany (které existuje na Praze 1 – o seznam těchto objektů případně požádejte Úřad vlády, který jej již na základě jiné podané žádosti zpracovává), jak měl policejní prezident učinit dle (1) výše zmíněného paragrafu.

2. Pro každý objekt a prostor dle bodu 1. prosím o zaslání dokumentu, kterým policejní prezident ministrovi rozsah zajišťování dle bodu 1. ministra navrhl.

3. Pro každý návrh dle 2. prosím o zaslání podkladů, na základě kterých byla stanovena bezpečnostní situace a míra ohrožení.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. předmětnou žádost posoudila a v souladu s § 12 téhož zákona žadateli po vyloučení těch informací, u nichž to stanovuje zákon, poskytla následující informace.

Ad 1)

Chráněné objekty a prostory dle ustanovení § 48 odst. 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, jsou upraveny usnesením Vlády České republiky č. 1604/2008 z 16. prosince 2008,  k zajišťování bezpečnosti chráněných objektů a prostorů. Tímto usnesením Vláda zároveň schvaluje seznam chráněných objektů a prostorů. V bodě č. 4 tohoto usnesení jsou uvedeny sídelní objekty Ministerstva zahraničních věcí a v bodě č. 6 sídelní objekty Úřadu vlády České republiky. U těchto areálů vykonávají ostrahu areálu a ostrahu chráněných osob policisté zařazení u útvaru Ochranné služby Policie České republiky a Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky.

Jaký rozsah zajišťování bezpečnosti u chráněných objektů a prostorů navrhl policejní prezident je dáno v závislosti na bezpečnostní situaci a míře ohrožení (vnitřní/vnější hrozby, bezpečnostním posouzení, informací ze zpravodajských služeb, apod.).

Konkrétní stanovení bezpečnostní situace a míry ohrožení chráněných objektů vychází vždy z aktuálního stavu, resp. probíhajících bezpečnostních akcí či opatření spojených se zajištěním bezpečnosti zahraničních delegací, které navštěvují uvedené chráněné objekty či pořádání demonstrací a shromáždění v okolí chráněných objektů, poměrech v zahraničí, mezinárodních aktivit České republiky apod. Po vyhodnocení a analýze rizik v rámci Policie České republiky se zajistí na stanovenou dobu potřebný rozsah sil a prostředků.

Jako obecný příklad nutnosti zajišťování bezpečnosti u chráněných objektů a prostorů mohou být v dnešní době teroristické útoky ve světě a také v Evropě. V této věci je možno odkázat na Usnesení Bezpečnostní rady státu č. 260 ze dne 22. ledna 2002 kInstrukci pro vyhlašování jednotlivých stupňů bezpečnostní ochrany důležitých objektů, dále na Usnesení Bezpečnostní rady státu č. 41 ze dne 20. července 2016 k Souborům základních opatření k systému vyhlašování stupňů ohrožení terorismem a Usnesení vlády  č. 63 ze dne 25. ledna 2016 O systému vyhlašování stupňů ohrožení terorismem.

Ve vztahu k vyloučeným informacím, tedy informacím požadovaným v otázkách č. 2 a 3, povinný subjekt zároveň vydal rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 5. 3. 2019

vytisknout  e-mailem