Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chraňte se! Rada nejen pro seniory.

Rakovnicko – Pravidelné setkání seniorů navštívila policejní preventistka a seznámila je s nástrahy kyberprostoru. 

Beseda se konala 18. června 2024 v odpoledních hodinách v obci Kněževes. Seniory nejprve čekalo vystoupení místních dětiček, poté slovo dostal starosta Ing. Jan Vršecký a místostarostka Zdeňka Malafová, následně přišla na řada policistka, která posluchače seznámila s praktikami podvodníků a pachatelů trestných činu.

Především bylo hovořeno o podvodných způsobech, která nyní číhají v online prostoru nebo na druhé straně telefonu. Z nejčastějších typů podvodů je volání tzv. falešného bankéře/policisty. Takoví pachatelé využívají především formy nátlaku vůči obětem s legendou, že jejich účet byl napaden a je zapotřebí věc okamžitě řešit. Mimo jiné jsou dnes pachatelé schopni vytvořit tzv. masku telefonního čísla a tím je napodobovat (tzv. spoofing). Ty se pak na chytrých telefonech zobrazují přímo i s názvem například konkrétního obvodního oddělení policie nebo konkrétní banky. Podvodníci nejčastěji vyzvou poškozeného, s legendou, že je zapotřebí ochránit peníze, aby si nainstaloval program pro vzdálený přístup a následně zaslal peníze na cizí účet nebo pod legendou ochrany vložil peníze do bitcoinmatu.

Jako další podvodná legenda je, že neznámý pachatel se vydává za syna, který má nové telefonní číslo, ke všemu ztratí přístup ke svému bankovnímu účtu a potřebuje provést platbu na konkrétní účet. Pokud Vám bude volat neznámé číslo, neoslovujte osobu jako první, poté se právě vydávají za Vaše příbuzné. Vždy si raději ověřte, že syn opravdu změnil svoje telefonní číslo.

Od začátku letošního roku do 30. června 2024 je na Rakovnicku evidováno 45 internetových podvodů. V jednom z těchto případů přišel poškozený o nemalou částku a to 800 000,- Kč. Jednalo se o případ podvodné investice.

V případě, že budete mít podezření na podvodné jednání, raději telefonicky kontaktujte příslušné obvodní oddělení či linku 158.

Součástí setkání bylo také téma BEZPEČNOST V DOPRAVĚ a vysvětlení důležitostí reflexních prvků BUĎ VIDĚT! Na závěr přítomní senioři obdrželi brožurku Obezřetný senior, Policie(ne)jen seniorům a také drobné reflexní předměty.

ÚO Rakovník
3. července 2024
prap. Veronika Cafourková

Odkazy do noveho okna

Kněževes

Kněževes 

Detailní náhled

Kněževes

Kněževes 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem