Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chraňte si svůj majetek!

LOUNY – Chaty a chalupy jsou častým terčem zlodějů.  

Vloupačky do víkendových objektů, chalup, zahradních chat či rekreačních domků zaujímají v policejních statistikách nemalé procento nápadu trestné činnosti. I když v roce 2014 došlo k významnému poklesu nápadu této kriminality oproti roku 2013 ze 48 na 28 skutků, věnují policisté této trestné činnosti zvýšenou pozornost. Hlavně v zimních měsících, kdy jsou tyto objekty opuštěné a zloději tak mají žně, provádějí ve zmíněných lokalitách preventivně bezpečnostní opatření, aby v co možná nejvyšší míře riziko vloupání eliminovali. Zároveň nabádají majitele víkendových objektů, aby si svůj majetek co nejlépe zabezpečili.
 
Co podniknout? 
  • Objekt zazimovat. Rozhodně se vyplatí odvézt z objektu drahé nářadí, horská kola a další cennosti.
  • To, jaká zvolíte zabezpečovací opatření, záleží na tom, kde se objekt nachází. Je-li na samotě, je vhodné použít nadstandardní mechanické zabezpečovací prostředky a skryté detektory pohybu. V chatových koloniích se vyplatí zesílit vstupní dveře, instalovat kvalitní zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna apod. Při překonávání těchto zábran dělá zloděj většinou hluk a v  kolonii může někdo zareagovat na tuto činnost nebo na poplachový signál z instalované elektrické zabezpečovací signalizace (EZS) a přivolat bezpečnostní agenturu či policii. 
  • Určitě se vyplatí instalace EZS. Jiné možnosti máme, je-li v  objektu elektrorozvodná síť (230V) či je zde zavedený telefon. Jiná elektronická zařízení využijeme, jde-li o objekt úplně odříznutý od civilizace. Zabezpečovací firmy, které se sdružují v Asociaci technických bezpečnostních služeb, nabízejí celou řadu výrobků (čidla, radiové ústředny) na splátky, k  pronájmu či k zakoupení ve všech cenových relacích (řádově stovky až tisíce korun). 
  • Každá pojišťovna při sjednávání pojištění má ve svých pojistných podmínkách pasáž o nejnutnější zabezpečovací technice, kterou vyžaduje. Většinou pojišťovny předepisují mechanické zábranné prostředky, u luxusních rekreačních objektů je vyžadována i EZS, elektrická požární signalizace a připojení na pult centralizované ochrany bezpečnostní agentury.
V minulých dnech policisté šetřili pokus vloupání do víkendové chatky v Mradicích u Postoloprt. Neznámý pachatel vylomil část dřevěné okenice, kterou nakonec neotevřel, a dále ve spodní části vchodových dveří vylomil prkna a rozlomil zámek. Do chaty se mu vniknout nepodařilo, škoda, kterou svým jednáním způsobil, činí cca tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro pokus trestného činu krádeže a na případu dále pracují.
 
Podobný případ šetřili v minulých dnech policisté také v obci Klůček na Žatecku. Neznámý pachatel se tam vloupal do rekreační chatky. V tomto případě se mu podařilo vniknout dovnitř a odcizit dětské jízdní kolo, elektrické klávesy, kufříky s mikrofony a kabeláží, projektor a další věci. Dále pachatel rozdělal v krbu oheň, přičemž došlo k částečnému zahoření v obývacím pokoji. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 38 tisíc korun. Po pachateli policisté pátrají.
 
nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 6. března 2015
 
ochrana rekr. objektůochrana rekr. objektů

 

vytisknout  e-mailem