Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Chraňte si svůj majetek i u vody

Zloději nemají prázdniny  

Každé roční období má z pohledu prevence svá pro a proti. Letní období je bohužel z pohledu policistů rájem pro zloděje, protože lidé si při letních radovánkách jako je opalování či koupání nedávají pozor na svoje věci. První případ již řešili policisté z prvního městského obvodu minulý pátek (10.6.2011), kdy se na ně obrátila 38letá žena. Ta uvedla, že byla relaxovat na pláži u jednoho rybníku v Plzni Bolevci. Na břehu měla kabelku, ve které měla 1200 korun, doklady, stravenky, platební karty a vstupenky do divadla. O všechny tyto věci ji pachatel připravil během necelé půlhodiny. Proto by každý, kdo jde k vodě, ať už do bazénu nebo k rybníku, měl dodržet základní bezpečnostní pravidla.
         Riziko okradení hrozí v jakékoliv situaci, ovšem zlodějům v tomto případě nahrává to, že když jdeme do vody, věci zůstanou ve většině případů bez dozoru. Proto je nutné před odchodem k vodě vyselektovat nedůležité a cenné věci a vzít si s sebou opravdu jen minimum předmětů, které potřebujeme. Samozřejmostí by mělo být také to, že vyšší finanční hotovost a platební karty zůstanou doma. Když si vybíráme místo pro ležení, nemělo by být opuštěné, kde je vyšší pravděpodobnost, že si zloděje ani nikdo nevšimne. Věci, které máme u sebe, je dobré mít neustále pod kontrolou. Dnes je na trhu mnoho nepromokavých tašek či pouzder, do kterých můžeme dát peníze a doklady a můžeme si je vzít s sebou do vody. V případě, že nic podobného nemáte a jste u vody sami, poproste někoho důvěryhodného z okolí, zda by vám věci nepohlídal. Pokud se jdete koupat s kamarády, je jasné, že jeden by měl vždy zůstat na břehu a hlídat věci. Z praxe víme, že mnoho lidí spoléhá na to, že když věci schová pod ručník či deku, že mu je nikdo neukradne. Bohužel se většina z nich na vlastní kůži přesvědčila o opaku. Zlodějům nahrává i lidská lhostejnost. Proto jakmile si všimnete, že někomu z okolí krade zloděj jeho věci, nějakým způsobem zakročte. Dnes již bazény a některé koupaliště mají ve své nabídce i trezory. Jejich využití je určitě výhodné, i kdyby byla tato služba zpoplatněna.
         Lapkové ale nekradou jen věci na březích rybníků, ale často se zaměřují i na přilehlá parkoviště. Proto vždy při odchodu zkontrolujte, zda je vůz uzamčený a zda na viditelných místech ve voze neleží věci, které by přilákaly nějakého pachatele. Cennosti by měly zůstat v bezpečí bytu a ne ve voze. To samé platí pro majitele bicyklů. Jestli jedete k rybníku na kole, vždy si jej uzamkněte k pevnému předmětu a umístěte ho tak, abyste na něj viděli.
         Většina návštěvníků ráda využívá nabídku stánků s občerstvením. Je na místě připomenout, že jakmile přijedete vozem či na kole, měli byste požívat pouze nealkoholické nápoje. Plzeňští policisté společně s hasiči bohužel řešili v minulosti i takové případy, kdy se lidé opili, šli si zaplavat a pak nebyli schopni doplavat zpátky ke břehu.
         Proto nedejte zloději šanci, ať vaše věci neskončí v jeho ranci a nezapomeňte, že alkohol je velký zrádce, pro plaváčky špatný rádce.
 
por. Ing. Martina Korandová
15. června 2011
        

vytisknout  e-mailem