Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chtěl si přivydělat převozem uprchlíků. Již je ve vazbě.

BENEŠOVSKO - S obviněním z "převaděčství" skončil 27letý cizinec ve vyšetřovací vazbě. Přes Českou republiku převážel syrské uprchlíky. 

Kriminalisté z Benešova sdělili v minulých dnech obvinění 27letému cizinci ze zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice podle § 340 odst. 1, 3a trestního zákoníku. Byl zadržen poté, co v dodávce, kterou řídil, převážel nelegální uprchlíky.

Jeho zadržení předcházela kontrola Celní správy vozidla Mercedes na 52km dálnice D1, který tento muž směrem na Prahu řídil. Ve voze, který celníci odklonili na odpočívku u benzinové čerpací stanice, se nacházelo devět syrských uprchlíků (6 mužů, 2 ženy a jedno nezletilé dítě). O záchytu vozu s migranty vyrozuměli příslušníci Celní správy policisty, kteří přijeli na místo a před kterými se dal řidič auta okamžitě na útěk.  

Policisté jej začali pronásledovat, propátrávali okolí, přičemž se jim prchajícího muže po několika výzvách hrozby namířenou střelnou zbraní podařilo zadržet v chatové oblasti v obci Střechov nad Sázavou. V poutech jej pak eskortovali na policejní oddělení.

Tam se policistům k převozu migrantů doznal. Jak sám uvedl, bral to jako vidinu snadného výdělku, kdy nabídku našel na aplikaci s názvem „Telegram“. V rámci aplikace byl instruován dalšími osobami k převozu nelegálních migrantů z Maďarska, přes Slovenskou a Českou republiku do cílové stanice, Německa. Za to měl cizinec vyinkasovat předem domluvenou odměnu ve výši 4 tisíce Euro. Jeho do té doby „klidnou“ jízdu ale narušily kontroly Celní správy na území České republiky, kde také díky tomu jeho cesta s uprchlíky v autě skončila.

Syrské uprchlíky si k provedení správních úkonů převzali policisté z Odboru služby cizinecké policie Středočeského kraje a 27letý cizinec, který je převážel, je stíhán pro zločin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Aby se před trestním stíháním neskrýval a trestnou činnost neopakoval, akceptoval soudce podnět kriminalistů a jeho vyšetřování je vedeno vazebně.

V případě uznání viny před soudem je 27letý cizinec ohrožen až osmiletým trestem odnětí svobody.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
25. června 2023

vytisknout  e-mailem