Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Chtěl taxikařit, teď bude asi „bručet“

Nepoctivý taxikář chtěl svést na scestí správního úředníka. Ten pokušení nejenže odolal, ba co víc, vše oznámil policistům. 

Šestačtyřicetiletý taxikář podnikal ve svém oboru slušně řečeno poměrně svérázným způsobem. Zákazníky totiž vozil, aniž by zapnul taxametr. Cenu za přepravu pak stanovil takzvaně z hlavy, dle svého vlastního soukromého sazebníku. Nikoho tedy nepřekvapí, že výsledná částka byla oproti oficiálním cenám přemrštěná.

Toto jeho „podnikání“ podvakrát zjistili a zaznamenali i úředníci Magistrátu hlavního města Prahy v rámci prováděné cenové kontroly. Zadokumentované prohřešky pak skončili k vyřízení na stole správnímu úředníkovi odboru dopravy.

Taxikáři v tu chvíli hrozila ve správním řízení sankce až jeden a půl miliónu korun. Proto se rozhodl vše vyřešit ku svému prospěchu a příslušného úředníka vyzval k osobní schůzce mimo kancelář. To ale poctivý magistrátní pracovník odmítl.

Nicméně taxikář se nevzdával a úředníka opakovaně kontaktoval tak dlouho, až ten ke schůzce svolil. V tu chvíli si hříšník možná myslel, že má vyhráno, avšak opak byl pravdou.

Úředník totiž pojal podezření, že ho chce taxikář ovlivnit ve výkonu jeho pravomoci, nebo dokonce výsledek rozhodování zvrátit na svou stranu úplatkem, a proto na nic nečekal a vše oznámil na policii.

Případ dostali do své kompetence kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu. Ti úředníka na smluvenou schůzku s taxikářem doprovodili, samozřejmě nepozorovaně. Při tom získali celou řadu důkazů, které následně proti taxikáři využili.

Krom jiného úředník detektivům po schůzce vydal částku v řádu desetitisíců korun, kterou mu taxikář předal s očekáváním, že jeho delikty budou takzvaně smeteny ze stolu.

Namísto „zametení“ deliktů ale taxikáře čekalo jiné úřadování. Na svou služebnu si ho totiž tentokrát pozvali kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu. Ti mu na základě zmiňovaných důkazů sdělili obvinění z trestného činu podplácení, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

por. Mgr. Tomáš Hulan 12. 4. 2016

vytisknout  e-mailem