Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chtěl ujet policistům

Jenže honička nedopadla jako ve filmu 

Sobotní noc 4. prosince 2010 byla pro broumovské policisty jako vystřižená z akčního filmu. Nutno dodat, že hlavní aktéři však patřili spíše do druhu „béčkových“ představitelů. Při cestě z jedné broumovské hospody napadlo dva mladé muže, že se svezou autem. Jeden dal druhém klíčky od otcova vozu, nasedli do Škody Forman a vyjeli. Cestou broumovskými ulicemi si jejich ne zrovna plynulé jízdy povšimla policejní hlídka.
 
noční silnice.jpgNoční silnice, ilustrační foto policie
Hlídkový vůz vyrazil za autem a dával znamení k zastavení. Do mladíka za volantem jakoby se spatřením světelného nápisu STOP někdo pustil elektřinu. Sešlápl plyn a začal ujíždět. Hlídka naplno spustila majáky a vydala se za ujíždějícím vozem. U Hotelu Veba se k policejnímu autu přidal i hlídkový vůz Městské policie. Policejní vůz si vozidlo Forman nadjel a zahradil mu cestu. Řidič ve škodovce se však zřejmě rozhodl zachovat jako v akčním filmu. Místo toho, aby poslechl výzvy policistů a vypnul motor, najednou prudce zamanévroval a vyrazil směrem ke hranicím s Polskem. Za ním se samozřejmě vydala i obě policejní auta.
 
Uprchlíkovi nevadilo, že má ve voze spolujezdce ani to, že automobil není jeho. Prudce kličkoval a snažil se nepustit před sebe policejní vozy, které mu byly v patách. Přitom několikrát zatlačil policejní vůz až ke kraji vozovky, jakoby se snažil vytlačit ho ze silnice. Těsně před hranicí však policejní vůz Formana předjel a zahradil mu cestu vpřed. Bez ohlédnutí za sebe řidič prudce couvl a snažil se opět uniknout. To už ale jen nacouval do blatníku hlídkového vozu strážníků. Tím noční vyjížďka pro Favorit a jeho osádku skončila. Ani pak se však hoši nechtěli vzdát. Útěk z vozu do tmavé noci se jim však nezdařil. Hlídka za pomoci donucovacích prostředků oba výtečníky, řidiče i jeho spolujezdce zajistila.
 
Provedenou dechovou zkouškou policisté zjistili, že za neochotou nechat se zkontrolovat a následnou divokou jízdou byl alkohol. Přístroj na kontrolu dechu u řidiče ukázal více než 1,2 promile alkoholu. Policisté proto řidiče vyzvali k odběru krve, kterému se podrobil, a v současné době čekají na výsledky analýzy.
 
Na Favoritu vznikla přibližně tisícikorunová škoda, na služebním voze broumovské městské policie se však způosebná škoda vyšplhala na částku přesahující 10.000 korun. Kromě nutnosti uhradit škodu broumovské městské policii a majiteli "vypůjčené" škodovky, nyní 20letému mladíkovi, který si hrál za volantem na desperáta, hrozí obvinění z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky s možným až ročním trestem odnětí svobody, peněžitým trestem a trestem zákazu činnosti.
 
por. Bc. Eva Prachařová
8. prosince 2010

vytisknout  e-mailem